
Dobrih recepata za pitu od sira nama jednostavno nikad nije dosta. U posljednje smo vam ih vrijeme otkrili već nekoliko, ali kad smo vidjeli kako dobro izgleda ta omiljena slastica kad se ispeče po receptu jedne od najših najpopularnijih food blogerica, jednostavno nismo mogli odoljeti. Recept nam je otkrila Mateja Kobeščak koju pratimo na Instagramu Muffin Munchies.
Osim time što je Matejin pa ne sumnjamo da je izvrstan, ovaj nas je recept privukao jednim ugodnim detaljem, vezanim uz jedan od osnovnih sastojaka pite od sira. Ne mislimo na sir, nego na jaja.
Primijetit ćete da Mateja u korama koristi isključivo žumanjke, što tu vrstu tijesta čini podatnijom za oblikovanje, a u konačnici prhkijom (kako nema bjelanjaka koji bi močili smjesu, u nju ide manje brašna). Bjelanjci ipak imaju svoju ulogu i to ništa manje bitnu: dodaju se u nadjev, čineći ga prozračnim i rahlim.
Pita od sira
Sastojci:
Tijesto:
300 g glatkog brašna
100g šećera
150 g maslaca, hladnog, narezanog na kockice
4 žumanjka
1 prašak za pecivo
Korica četvrtine limuna
Nadjev:
750 g svježeg sira
150 g šećera
1 vanilin šećer
2-3 žlice oštrog brašna
4 bjelanjka
Priprema:
U posudu stavite brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte hladni maslac pa ga trljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte žumanjke i limunovu koricu pa zamijesiti glatko tijesto.
Tijesto podijelite na dvije polovice.
Jednu polovicu zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta, a drugu u zamrzivač.
Za nadjev miksajte svježi sir, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte brašno i promiješajte.
U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih lagano umiješajte u smjesu sira.
Ohlađeno tijesto iz hladnjaka razvaljajte na veličinu lima za pečenje (oko 33 x 22 cm). Premjestite ga u lim obložen papirom za pečenje i izbockajte vilicom.
Preko tijesta ravnomjerno rasporedite nadjev, a tijesto iz zamrzivača naribajte preko nadjeva.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 40-ak minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Prije rezanja pričekajte da se kolač ohladi.
Komentari (0)
Komentiraj