StoryEditorOCM
Slatko‘cila kuća miriše‘

Ovaj su kolač s jabukama nekoć svi pekli, danas je skoro zaboravljen: dobili smo super recept i savjete, znate li za ovo?

Piše T. S. M.
22. listopada 2024. - 16:40

Ljubitelji starinskih kolača sasvim sigurno znaju za slasticu punu jabuka i cimeta s prhkim tijestom karakterističnog izgleda zbog kojeg je zaslužila simpatičan naziv čupava Kata.

Jednostavan recept, svakodnevni sastojci, a ipak stvaraju pravu malu slatku čaroliju koja nas vraća u bakinu kuhinju. Na čupavu Katu podsjetila nas je Larissa Ujaković koja je recept objavila na svom Instagram profilu uz riječi "Stari kolač naših baka. Mirisi djetinjstva. Obožavam kad cila kuća miriše". 

Vjerujemo da će ovaj stari, dobar recept mnoge razveseliti pa smo zamolili Larissu dopuštenje da vam ga prenesemo. Savjetovala nam je da za nadjev koristimo smeđi šećer te da jabuke naribamo i ostavimo da puste višak soka, koji treba ocijediti i tek tada dodati ostale sastojke.

image
Privatni album

Čupava Kata

Sastojci: 

400 g glatkog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
8 g praška za pecivo
2 žlice kiselog vrhnja (20% mliječne masti)

Nadjev:

1 kg jabuka
šećer
cimeta
soka limuna
oraha 

Priprema

Naribajte jabuke kako bi pustile sok, a orahe nasjeckajte.

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga podijelite na dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se ohladi kako bi vam bilo lakše jednu polovicu razvaljati, a drugu naribati.

Prvu polovicu tijesta razvaljajte na masnom papiru prema dimenzijama posude za pečenje (približno 35x22 cm) pa je na papiru stavite u pleh. Zatim po njemu ravnomjerno rasporedite jabuke te na jabuke naribajte drugi dio tijesta.

Pecite na 180 stupnjeva Celzija dok ne porumeni, a kad se ohladi pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 16:41