StoryEditorOCM
Slatkofantastičan spoj

Ova je slastica bila među najpopularnijima u bivšoj državi, domaćice su njome mjerile umijeće: dobili smo obiteljski recept

Piše T. S. M.
17. studenog 2024. - 08:15

Nekima to ide na živce, no mnogi već maštaju o blagdanima i pomalo se za njih pripremaju. Tražite li i vi recepte za slastice kojima ćete uveličati proslave koje nas očekuju u prosincu, nudimo vam recept za kolačiće koji su toliko dobri da ćete ih nastaviti peći i nakon što pospremite sve blagdanske ukrase. Naš vam je savjet da ih ispečete odmah - čemu čekati prosinac?

Padobranci su keksići karakterističnog oblika kojem duguju naziv - zbog svojih dviju kupola od beze smjese spojenih kremom, podsjećaju na padobrane u zrcalnom odrazu.

Smatraju se jednom od najomiljenijih slastica na području bivše države, a kako bi vam savršeno uspjela potrebno je ponešto vještine, jer je beze smjesa, osobito kad joj se dodaju orasi, pomalo "pepava", stoga se smatralo da je domaćica majstorica za kolače ako dobro zna ispeći padobrance ili kako su im neki tepali, padobrančiće.

Premda u Dalmaciji nisu dio obaveznog slatkog repertoara na blagdanskom stolu, drugdje su još uvijek vrlo popularni i nezamislivo je da proslave u zimsko doba godine prođu bez njih.

Nabavili smo starinski, provjeren recept za padobrance po kojem ih svojoj obitelji priprema Zorica Pavlović, majstorica za slatko koju samo na Instagramu prati skoro 17 tisuća sladokusaca. Razveselila ju je ideja da njen recept isprobaju i čitatelji Slobodne Dalmacije, a nakon što se uvjerite kako je dobar, skoknite na njen profil i pogledajte kakve je sve još neodoljive recepte objavila.

image
Privatni album

Padobranci

Sastojci:

3 jaja
350 g šećera u prahu
300 g mljevenih oraha
1 rebro (20 g) čokolade
100 g maslaca
1 žlica šećera u prahu

Priprema

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i pjenjačom umiješajte 300 g šećera u prahu i 300 g mljevenih oraha. Na papiru za pečenje oblikujte sitne oblačiće, koje možete raditi uz pomoću dviju žlica ili slastičarske vrećice. Pazite da ne zagore, izvana moraju biti hrskavi, a iznutra mekani.

Za kremu umutite žumanjke sa 50 šećera u prahu. Smjesu kuhajte na pari dok se ne zgusne, dodajte usitnjenu čokoladu, a kad se krema ohladi dodajte maslac umućen sa žlicom šećera u prahu.

Kad su padobrančići hladni, spojite dva po dva čokoladnom kremom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2024 11:38