StoryEditorOCM
Slatkobez pečenja

Najbolja torta od jagoda radi se po receptu iz Šibenika: krema se topi u ustima, a krasi je bogati, sočni sloj želea

Piše T. S. M.
22. svibnja 2024. - 18:52

U sezoni jagoda mi se ne možemo odlučiti što bismo s njima prije napravili. Najčešće, u promišljanju koje zna potrajati, pozobamo cijelu mjericu pa od kolača na kraju ne bude ništa. No ovog smo se puta namjerili na nešto stvarno jako dobro i kao stvoreno za one neodlučne kojima je pitanje "Bi li radije sladoled ili tortu" nezamisliva tortura.

Nina Mrvica, Šibenka čiji blog Bake Me By Nina obožavamo, ima jako dobar recept za mousse tortu od jagoda koja se može jesti kao sasvim obična - iako neodoljivo kremasta - torta, a može biti i sladoled. 

image
Privatni album

Drago nam je što se podloga ne peče, a još nam je draže što se na vrhu torte nalazi debeli sloj želea i to ne nekog bezveznjikavog od instant sastojaka, nego bogatog želea u koji ide skoro pola kilograma pirea od jagoda. Da, za ovu ćete slasticu morati kupiti puno jagoda, ali poznavajući Ninine recepte, isplatit će se.

image
Privatni album

Mousse torta od jagoda

Sastojci:

Podloga:

250 g zobenih keksa (Digestive)
60 g maslaca

Mousse od jagoda

500 g jagoda
10 g mljevene želatine ili 6 listića
4 – 5 žlica hladne vode
400 ml vrhnja za šlag
200 g mascarponea
150 g šećera
1 žličica arome vanilije

Žele od jagoda

400 g jagoda
10 mljevene želatine ili 6 listića
5 žlica hladne vode
30 g šećera

Priprema:

Pomiješajte otopljeni maslac i mljevene kekse pa ih ravnomjerno utisnite po dnu kalupa promjera 24 cm s pomičnim obrubom.

Jagode usitnite u pire pa ih procijedite kroz sito.

Želatinu pomiješajte s 5 žlica hladne vode i ostavite po strani 10 minuta, zatim joj dodajte 1/4 pirea od jagoda pa smjesu zagrijte u mikrovalnoj ili na pari tek toliko dok se želatina otopi (nemojte kuhati). Otopljenu želatinu dodajte preostalom pireu od jagoda pa sve promiješajte.

Miksajte mascarpone, vrhnje za šlag, šećer i aromu vanilije dok krema ne postane srednje čvrsta pa joj postepeno dodajte pire od jagoda te izmiješajte špatulom.

Mousse od jagoda stavite na podlogu od keksa i poravnajte površinu. Spremite tortu u zamrzivač dok ne pripremite preljev od jagoda.

Želatini dodajte 5 žlica hladne vode i ostavite po strani da nabubri. Za to vrijeme usitnite jagode u pire i procijedite ih kroz sito kako biste dobili čisti sok.

Želatini dodajte 1/4 procijeđenog pirea i šećer pa je zagrijte da se želatina rastopi. Umiješajte i ostatak jagoda pa sve prelijte preko torte i spremite je u hladnjak preko noći kako bi se mousse i žele stisli.

Prije posluživanja maknite obruč od kalupa i ukrasite tortu po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 18:53