StoryEditorOCM
Slatkodelikatesa iz teglice

Marmelada od mandarina za prste polizat: po ovome je receptu prava bomba od okusa, a neće vam trebati previše šećera

Piše T. S. M.
5. listopada 2024. - 08:15

Počela je sezona domaćih mandarina, već su stigle i one potpuno narančaste, slatke ka‘ cukar, a to znači da je vrijeme za domaću marmeladu. Možete je napraviti na klasičan način, ali zašto ne biste iskušali naš tajni recept?

Po ovom receptu marmelada je aromatizirana klinčićima, vanilijom i sitno sjeckanom koricom, a vi joj po želji možete dodati i prstohvat cimeta. Dobit ćete pravu malu bombu okusa!

Što se tiče šećera, količinu prilagodite slatkoći voća - ako ipak ne pronađete one jako slatke, stavite ga malo više, no ako ste sretne ruke, trebat će vam ga tek toliko da marmeladi date gustoću. Kako se za ovaj recept koristi sredstvo za želiranje, šećera zaista ne treba biti previše jer nema funkciju konzervansa.

Delikatesna marmelada od mandarina

Sastojci:

3 kilograma mandarina 
500- 1000 g šećera
par klinčića
1 vanilin šećer
kupovno sredstvo za želiranje

Priprema:

Mandarine dobro očistite, uklonite što više bijelih ostataka kore jer marmeladi mogu dati gorak okus. Nekoliko kora pažljivo prerežite horizontalno, bijeli sloj bacite, a narančasti nasjeckajte na prutiće te prokuhajte u malo vode s klinčićima. Procijedite i sačuvajte vodu.

Voće, šećer i vodu u kojoj su se kuhale korice stavite u lonac debljeg dna pa kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol. Zadnjih pola sata dodajte i koricu.

Želite li finiju teksturu, marmeladu usitnite štapnim mikserom, a želite li čvršću marmeladu, 10-ak minuta prije kraja kuhanja dodajte sredstvo za želiranje.

Prebacite marmeladu u staklenke sterilizirane u vrućoj pećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 08:17