StoryEditorOCM
Slatkotope se u ustima

Macaronsi s pistacijama i bijelom čokoladom zadivit će sve okupljene oko blagdanskog stola. Evo kako ih Marija priprema...

Piše T. S. M.
15. travnja 2025. - 08:10

Tražite li ideju za potrošiti bjelanjke preostale od izrade sirnica ili vam treba recept za blagdanske kolačiće koji će zadiviti sve okupljene oko blagdanskog stola, imamo savršeno rješenje. Macaronsi s pistacijom i bijelom čokoladom po receptu koji nam je poslala Marija Herjavić Jerkić, prava mjstorica za slatko koju pratimo na Instagramu, izgledaju kao da su pristigli iz neke pariške slastičarnice. 

image
Privatni album

Odlučite li ih se napraviti, osigurajte si malo više vremena jer najbolji se rezultat postiže kad se peku dan ranije. Kako bi vam bili baš ovako lijepi kao Marijini, punite ih pomoću slastičarske vrećice s ukrasnim nastavkom. 

image
Privatni album

Macaronsi s pistacijom i bijelom čokoladom

Sastojci:

2 bjelanjka
50 g kristal-šećera
40 g bademovog brašna
60 g brašna od tostiranih lješnjaka
120 g šećera u prahu
1 velika žlica kakaa u prahu

 Krema:

100 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
namaz od pistacije

Priprema:

Čvrsto istucite bjelanjke s kristal-šećerom u čvrsti šaum, pa dodajte dobro prosijano bademovo brašno i šećer u prahu. Umiješajte čvrstim pokretima špatulom. Ovo je onaj komplicirani dio – smjesu treba dobro, dobro umiješati kako bi se povezala, izbacio zrak, a da pritom ne postane pretekuća. Treba se cijediti sa špatule i odmah povezati s ostatkom smjese, ali opet ne smije biti previše rijetka.

Prebacite smjesu u dresir-vrećicu, odrežite malu rupicu na vrhu i istiskujte na papir za pečenje. Ova količina je za 2 protvana, po 20 komada na svakom, s dovoljnim razmakom između. Istiskujte svaki u jednu točku – nije potrebno raditi krugove jer će se sami ravnomjerno razliti. Pokušajte istisnuti podjednaku količinu za svaki.

Ostavite ih da se suše na zraku barem sat vremena, zatim pecite 25–30 minuta na 100–120°C. Pečene macarons-e s papirom odmah uklonite s protvana kako bi se zaustavilo daljnje pečenje.

Dobro ohladite (najbolje do sutradan), zatim ih pažljivo odvojite s papira, uparite podjednake polovice i napunite nadjevom: oko rubova kremom od otopljene bijele čokolade i tučenog slatkog vrhnja, a u sredini dodajte malo namaza od pistacije.

Ostavite ih barem preko noći u hladnjaku da se dobro povežu – bit će još bolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
15. travanj 2025 08:12