
Tražite li ideju za potrošiti bjelanjke preostale od izrade sirnica ili vam treba recept za blagdanske kolačiće koji će zadiviti sve okupljene oko blagdanskog stola, imamo savršeno rješenje. Macaronsi s pistacijom i bijelom čokoladom po receptu koji nam je poslala Marija Herjavić Jerkić, prava mjstorica za slatko koju pratimo na Instagramu, izgledaju kao da su pristigli iz neke pariške slastičarnice.
Odlučite li ih se napraviti, osigurajte si malo više vremena jer najbolji se rezultat postiže kad se peku dan ranije. Kako bi vam bili baš ovako lijepi kao Marijini, punite ih pomoću slastičarske vrećice s ukrasnim nastavkom.
Macaronsi s pistacijom i bijelom čokoladom
Sastojci:
2 bjelanjka
50 g kristal-šećera
40 g bademovog brašna
60 g brašna od tostiranih lješnjaka
120 g šećera u prahu
1 velika žlica kakaa u prahu
Krema:
100 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
namaz od pistacije
Priprema:
Čvrsto istucite bjelanjke s kristal-šećerom u čvrsti šaum, pa dodajte dobro prosijano bademovo brašno i šećer u prahu. Umiješajte čvrstim pokretima špatulom. Ovo je onaj komplicirani dio – smjesu treba dobro, dobro umiješati kako bi se povezala, izbacio zrak, a da pritom ne postane pretekuća. Treba se cijediti sa špatule i odmah povezati s ostatkom smjese, ali opet ne smije biti previše rijetka.
Prebacite smjesu u dresir-vrećicu, odrežite malu rupicu na vrhu i istiskujte na papir za pečenje. Ova količina je za 2 protvana, po 20 komada na svakom, s dovoljnim razmakom između. Istiskujte svaki u jednu točku – nije potrebno raditi krugove jer će se sami ravnomjerno razliti. Pokušajte istisnuti podjednaku količinu za svaki.
Ostavite ih da se suše na zraku barem sat vremena, zatim pecite 25–30 minuta na 100–120°C. Pečene macarons-e s papirom odmah uklonite s protvana kako bi se zaustavilo daljnje pečenje.
Dobro ohladite (najbolje do sutradan), zatim ih pažljivo odvojite s papira, uparite podjednake polovice i napunite nadjevom: oko rubova kremom od otopljene bijele čokolade i tučenog slatkog vrhnja, a u sredini dodajte malo namaza od pistacije.
Ostavite ih barem preko noći u hladnjaku da se dobro povežu – bit će još bolji.
Komentari (0)
Komentiraj