StoryEditorOCM
Slatkozaljubit ćete se

Ljetna verzija omiljene pite od sira: iznenadit ćete se kad vidite što ide u nadjev, kremast je lagan i osvježavajuć

Piše T. S. M.
12. srpnja 2024. - 07:05

Ajme šta je vruće. Skoro da nam se baš ništa ne da. Ali ne bismo imali ništa protiv dobro ohlađenog kolača. Samo nek je lagan. Možda neki lijepi klasik, ali u ljetnom izdanju.

Tako smo nekako razmišljali baš kad nam se javila naša draga Nina Bedrica, koja nas svako malo oduševi dobrim receptom. Poslala nam je recept za jedan poseban kolač, baš ga je bila objavila na svom Instagramu Slatka iskušenja. E pa ovaj nas je itekako doveo u iskušenje.

image
Privatni album

Riječ je o kolaču koji izgleda kao pita od sira, ali to nije. Nadjev joj je, umjesto od svježeg sira, napravljen od jogurta i vrhnja. Nina tvrdi kako joj je jedan od omiljenih i da se u njega zaljubi svatko tko ga proba. Mi joj potpuno vjerujemo i upravo se spremamo zaljubiti...

image
Privatni album

Pita od vrhnja i jogurta

Sastojci:

Tijesto:

250 g oštrog brašna
170 g margarina
100 g šećera
1 žlica kiselog vrhnja
4 žumanjka
1 prašak za pecivo
korica 1 limuna
prstohvat soli

Nadjev:

200 g šećera
4 pune žlice oštrog brašna
4 bjelanjka
4 čvrsta jogurta
2 kisela vrhnja
1 vanilin šećer

Priprema:

Za tijesto brašno izmješajte s praškom za pecivo, dodate šećer, sol i margarin izrezan na listiće. Sve izmrvite prstima pa dodajte žumanjke, vrhnje i limunovu koricu. Izradite prhko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela pa 1/3 tijesta stavite u zamrzivač, a ostatak zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Napravite snijeg od bjelanjaka. Jogurt, vrhnje, šećer promijšajte i dodajte im brašno. Izmiješajte pa im pažljivo dodajte snijeg od bjelanjaka.

Tijesto koje je bilo u hladnjaku razvaljajte pa ga stavite u kalup premazan margarinom i posut brašnom te 10 minuta pecite na 180°C. Na polupečeno tijesto izlijte nadjev od jogurta te preko njega naribajte tijesto koje je bilo u zamrzivaču.

Vratite pitu u pećnicu i pecite 40-ak minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Nakon pečenja, ohladite i pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. srpanj 2024 07:07