Najgore je kad vas uhvati želja za slatkim, a nemate vremena pripremiti nešto lijepo čime biste joj udovoljili. Pa sve maštate o nekoj finoj slastici, a znate da nema teorije da ćete je napraviti. A možda niste ni dovoljno vješti...
No nema straha, postoje recepti za slastice koje su gotovo potpuno iste kao one klasične, koje zahtijevaju popriličnu količinu vremena i truda, a zapravo vam za njihovu pripremu treba tek desetak minuta.
Jedan od takvih je recept za "lažnu" pitu od jagoda. Na prvi pogled reklo bi se da je riječ o piti s podlogom od prhkog tijesta i mrvičastim, hrskavim crumble slojem na vrhu - ali nije tako. U ovom slučaju nećete mijesiti nikakvo tijesto, poslužit će vam kutija keksa.
Svidjet će vam se i nadjev, jer pored jagoda sadrži kremu od mascarponea i slatkog vrhnja, pa je kolač baš lijepo kremast.
"Lažna" kremasta pita od jagoda
Sastojci:
Podloga:
350 g keksa
160 g maslaca
Krema:
250 g mascarponea
200 g vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
Dodatno:
200 g jagoda
šećer u prahu
Priprema:
Maslac otopite, a kekse usitnite u blenderu pa ih pomiješajte. Tri četvrtine smjese utisnite u kalup za torte promjera 22 cm, prekrivajući dno i stranice kalupa. Ostavite podlogu da se ohladi u hladnjaku dok pripremite kremu i jagode.
Za kremu lagano izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom i vanilijom, zatim im dodajte mascarpone i miksajte dok smjesa ne postane glatka i homogena.
Nasjeckajte jagode na komadiće pa ih umiješajte u kremu.
Kremu izlijte na podlogu od keksa pa je poravnajte. Po kremi rasporedite ostatak smjese od keksa, pospite je šećerom u prahu i pospremite u hladnjak na oko dva sata, da se krema stisne.
Ako vam se jako žuri, u kremu umiješajte pola vrećice želatine pripremljena po uputama na pakiranju pa će se kolač brže stisnuti.