StoryEditorOCM
Slatkosjećate li se?

Lagano se priprema, a okusom oduševljava: imamo recept za kolač nadahnut ledenom poslasticom koju smo voljeli kao djeca

Piše T. S. M.
8. kolovoza 2024. - 08:10

Pitate li ljubitelje sladoleda koji je naš najbolji kupovni sladoled, kladimo se da će vam navesti neki od aduta iz ponude brenda Ledo. Bez brige, ne čitate plaćeni oglas, nego stvari jednostavno tako stoje. No oni malo stariji sjetit će se da je Ledo nekoć imao oštru konkurenciju u Pekabeli, koja je kasnije postala Frikom.

Negdje tamo u drugoj polovici 80-ih ljubitelji sladoleda uživali su u povlastici biranja između Ledovih i Pekabelinih proizvoda u kornetu, na štapiću i u čašici, a onin osobito slabi na sladoledne poslastice i dan-danas pamte neke od okusa iz one druge škrinje. Jedan od takvih bio je sladoled na štapiću nazvan Čoko-moko, okusa čokolade i lješnjaka. Nismo sigurni nudi li ga još Frikom i hoće li, poput Caprija, osvanuti u Ledovim škrinjama, ali imamo razlog za veselje: dobili smo odličan, jednostavan recept za kolač nadahnut upravo ovim sladoledom.

Prema receptu koji smo pronašli na Instagramu Biljane Samardžić, a koja ga je dobila od Marije Belić, kolač se priprema s piškotama i krem sirom. Postupak je poprilično jednostavan, ne zahtijeva pečenje ni kuhanje, a sudeći po navedenim sastojcima te po videu koji je Biljana objavila, rekli bismo i da je rezultat vrijedan truda. Sviđa nam se zgodna mala caka s umakanjem piškota u čokoladno mlijeko te detalj vezan uz lješnjake: prethodno su pečeni.

image
Privatni album

Čoko Moko s piškotama

Sastojci:

300 g krem sira
180 g piškota (18 komada)
100 g mljevenog pečenog lješnjaka
100 g mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)
250 ml slatkog vrhnja
200 ml čokoladnog mlijeka
3 žlice šećera u prahu
2 vanilin šećera

Priprema:

Krem sir pomiješajte s vanilin šećerom i šećerom u prahu.

Slatko vrhnje izmiksajte, ali pripazite da šlag nije previše čvrst.

Ručno pomiješajte šlag i krem sir pa im dodajte mljevene lješnjake i kekse.

Kalup za kruh (30x10 cm) obložite folijom pa u njega stavite pola nadjeva, zatim red piškota (po tri) umočenih u čokoladno mlijeko. Na kekse stavite ostatak nadjeva pa završite ostatkom keksa.

Kada se kolač ohladi i stegne, prevrnite ga na pladanj, skinite foliju i ukrasite ga po želji.

Ja sam ga prelila sa ganacheom od crne čokolade (istopila sam 100 g crne čokolade sa 100 ml slatkog vrhnja) i sjeckanim lješnjacima.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 12:14