StoryEditorOCM
Slatkoma je li moguće?

Kremasti tart bez brašna, jaja i šećera za koji ne treba paliti pećnicu: oduševit će vas finom korom i laganim nadjevom

Piše T. S. M.
19. svibnja 2024. - 18:40

Mmm da nam je nešto slatko... Ali ne baš preslatko. Za pravo, po mogućnosti, bez šećera. I brašna. I jaja.

Znate li možda neki takav kolač? Ali da je baš dobar, da nakon njega ne ostaje osjećaj kao da smo se nečeg odrekli. Eh, još kad bi bila riječ o nečem finom i kremastom... I da je, po mogućnosti, sa svježim jagodama ili borovnicama.

Puno tražimo? Možda, ali to ne znači da takvi kolači ne postoje. 

Postoje, itekako, a evo baš slučajno imamo i recept. Dobili smo ga od Valentine Jurin koju pratimo na Instagramu. Njena lijepa tortica odgovara gornjem opisu, kora se radi od kombinacije orašastih plodova i zobenih pahuljica i datulja, dok je krema na bazi grčkog jogurta i borovnica. Ma bolje ne može!

image
Privatni album

Tart s borovicama

Sastojci:

Za podlogu:

200 g orašastih plodova
15 datulja
3 žlice meda
50 g zobenih pahuljica
4 žlice kokosovog ulja

Za kremu:

3 dl grčkog jogurta
200 g borovnica
½ dl vode za borovnice
4 žlice med
4 listića želatine

Priprma:

Orašaste plodove, datulje i ostale sastojke usitniti u blenderu. Smjesom obložiti kalup za tart premazan kokosovim uljem. Spremiti u hladnjak dok se priprema krema.

Listiće želatine preliti vodom.

Borovnice i vodu kuhati nekoliko minuta, usitniti u blenderu i procijediti. Dodati ocijeđenu želatinu i grijati na laganoj vatri dok se želatina ne otopi. Smjesu uliti u jogurt te umiješati. Dodati med.

Kremu uliti na podlogu i ostaviti u hladnjaku da se stisne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 05:36