Što je vikend bez kolač? Za sve ljubitelje slatkog s manjkom volje za dugotrajnim vaganjem, sjeckanjem, miksanjem, kuhanjem krema, pečenjem kora i izradom dekoracija nudimo jedan dobar, stari recept po kojem su se od davnina pripremale sočne slastice.
Ovaj je kolač pravi "bakin", ne samo zbog jednostavnih, svima dostupnih sastojaka nego i zato što će vam kuća, nakon šton ga ispečete, zanosno zamirisati po domaću. Dodatni bonus: recept ćete vrlo lako zapamtiti jer su sve mjere "po dva".
Recept je prilagodljiv i njime se možete lijepo poigrati kako biste dobili rezultat koji je najviše u skladu s vašim ukusom. Orahe možete zamijeniti bademima ili lješnjacima, umjesto pšeničnog brašna i griza možete koristiti pirove, a džem od marelica možete zamijeniti onim od šljive, smokve ili mandarine.
Umjesto cimeta možete ubaciti začin za medenjake ili posegnuti za rumom, dodati mu sušeno voće ili ne te kolač na koncu možete i ne morate preliti glazurom od bijele čokolade ili pak šećernim preljevom u koji ste kapnuli malo limuna.
Bakin kolač s jabukama
Sastojci
200 g oštrog brašna
200 g šećera
200 ml ulja
200 ml mlijeka
200 g mljevenih oraha
200 g griza
2 jabuke
2 jaja
2 vanilin šećera
2 žlice džema po izboru (najbolje od marelica)
2 žličice vode
2 žličice cimeta
2 žličice praška za pecivo
2 šake nasjeckanih oraha
Priprema
Pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje i mlijeko, pa sve sjedinite, a zatim dodajte mljevene orahe, cimet, griz i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Kad se smjesa sjedinila dodajte naribane jabuke, promiješajte pa tijesto izlijte u posudu za pečenje prethodno premazanu uljem i posutu brašnom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 do 35 minuta, a pečeni kolač premažite džemom koji ste razmutili s vodom pa pospite nasjeckanim orasima.