Jeste li ikad čuli za sipane kolače? Nije riječ o kolačima koji vam se s pjata prospu na pod, nego o osobitoj, praktičnoj vrsti slastice koja je po svemu nalik na klasičnu pitu, osim po jednom dosadnom detalju - kod ovakvih kolača, naime, uopće nema potrebe gnjaviti se s pripremom kora. Nema miješanja sastojaka, valjanja tijesta ni njegovog utiskivanja u kalup, sve se samo - prospe.
Nije ovo nikakva novitada, sipana pita je starinski recept, samo što je u nekim krajevima još uvijek popularan, a drugdje smo ga pomalo zaboravili. Na njega nas je podsjetila Helena Pudić koju pratimo na odličnom Instagram profilu punom lijepih recepata za slastice.
Dopustila nam je da ga prenesemo, a u nastavku slijedi i video.
Sipani kolač s jabukama
Sastojci:
150 g brašna
180 g griza
160 g šećera
150 ml mlijeka
4 veće jabuke
prašak za pecivo
vanilin šećer
Priprema:
Svaki dio lagano poravnajte žlicom.
Peći na 180°C oko 40 minuta.