StoryEditorOCM
Slatkočokoladni jež

Kolač gotov dok kažete keks: jednostavniji recept za slasticu nećete pronaći, promiješajte ove sastojke i dobit ćete čudo

Piše T. S. M.
11. kolovoza 2024. - 09:45

Najbolji su oni kolači koji nas iznenade izvrsnim okusom, ali i jednostavnošću pripreme. Jedan od takvih je pravo čokoladno čudo koje nosi naziv "čokoladni jež". Zašto se tako zove nije baš jasno, ali nije ni važno. Važno je da odgovara navedenom opisu. Priprema se brzo i lako, samo treba promiješati sve sastojke.

Osim što nema pečenja ni gnjavaže, a lako se poigrati okusima i sastojcima - recimo, u originalu u slasticu idu petit beurre keksi i orasi, a vi možete koristiti što vam se nađe pri ruci: čajne kekse, čokoladne kekse, napolitanke, bademe, pistacije pa čak i suho voće poput brusnica, žele bombone... Mogućnosti je bezbroj!

image
Shutterstock

Čokoladni jež

Sastojci

250 ga petit beurre keksa
125 g maslaca
125 grama šećera u prahu
100 g oraha
1 jaje
½ žličice ekstrakta vanilije
2 žlice kakaa
2 žlice kokosa

Glazura

230 g čokolade
2 žličice biljnog ulja

Priprema:

Kalup obložite papirom za pečenje.

Polovicu keksa zdrobite u sjeckalici da dobijete finu konzistenciju krušnih mrvica. Drugu polovicu keksa izlomite rukama na male komadiće. 

Šećer i maslac stavite na laganu vatru i kuhajte miješajući, dok se maslac ne rastopi. Pojačajte vatru i dovedite smjesu do vrenja. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi 5-10 minuta.

Dodajte orahe, vaniliju, kokos i kakao  i promiješajte. Dodajte jaje i brzo miješajte dok se ne sjedini.

Vratite lonac na nisku do srednju vatru i ponovno zakuhajte. Kuhajte smjesu uz miješanje 3 minute.

Maknite s vatre, dodajte kekse, dobro promiješajte i ulijte smjesu u kalup pa je utisnite pomoću stražnje strane desertne žlice.

Stavite čokoladu i biljno ulje u zdjelu otpornu na mikrovalnu pećnicu i stavite u mikrovalnu pećnicu na 20 sekundi, miješajući između svakog zagrijavanja, dok se čokolada ne otopi. Alternativno, otopite čokoladu zajedno s uljem na pari.

Prelijte čokoladu preko kolača.

Stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Kad se stegne, izvadite ga iz kalupa i oštrim nožem izrežite na kvadrate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. kolovoz 2024 09:46