StoryEditorOCM
Slatkouljepšajte vikend

Garavuša, kremasta ljepotica za vrhunski užitak: ova raskošna torta po Ireninom se receptu priprema lakše no što mislite

Piše Spiza SD
15. travnja 2023. - 12:17

Oduševila nas je fotografija predivne kremaste torte na Instagram profilu Pregacha iza kojeg stoji blogerica Irena Gavran (odličan joj je blog, poćirite ga ako već niste).

Torta se zove garavuša, a Irena nam je otkrila da se priprema puno lakše nego bi se onako na prvi pogled reklo.

Dala nam je i recept pa se i sami možete uvjeriti koliko je dobra ova raskošna slastica koja spaja pjenasti biskvit s mousseom od tamne čokolade i ganacheom od mliječne čokolade.

Pravi obožavatelji čokolade neće propustiti kušati ovu raskošnu slasticu, a ako u skoroj budućnosti imate neki poseban događaj, ovo je baš savršena torta za takve prigode.

Garavuša

Sastojci:

Biskvit

6 jaja
80g šećera
2 vanilin šećera
70 g brašna
20 g kakaa
Pola praška za pecivo
100 ml proključale vode
50 ml ulja

Ganache:

150 g tamne čokolade
150 ml vrhnja za šlag
50 g maslaca

Mousse od mliječne čokolade

300 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade
Pola vrećice želatine ili 3 lista
100 ml mlijeka
200 g kiselog vrhnja
500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a pleh od pećnice obložite papirom za pečenje. Papir namastite maslacem.

Jaja razdvojite, pa bjelanjke tucite u snijeg, sa vanilin šećerom. Ostavite snijeg sa strane pa miksajte žumanjke sa šećerom 2,3 min. Dodajte vrelu vodu, pa kad baš zapjeni dok mikste, ulijte ulje i miksajte još kratko. Toj smjesi dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Špatulom sve sjedinite, a onda dodajte i snijeg u 2,3 navrata, također špatulom sjedinite. Smjesu rasporedite u pleh, poravnajte i pecite 10ak min, čačkalicom provjerite.

Ostavite da se ohladi, a onda oblikujte dva biskvita, jedan 24cm a drugi manji (moj je 15cm).

Za ganache zagrijete vrhnje skoro do vrenja pa prelijte preko nasjeckane čokolade i masla. Nakon minute, pomiješajte sve.

Kremu istresite u kalup u kojem je manji biskvit. Obruč obložite papirom za pečenje ili acetonom folijom, vrećicom, kako biste lakše odvojili taj dio od kalupa. Stavite u zamrzivač da se brzo stisne.

Za mousse čokoladu otopite na pari. Želatinu potopite u hladnu vodu, a mlijeko stavite zagrijati. Kad želatina nabubre ili omekani, a mlijeko proključa, otopite želatinu, pa tu smjesu dodajte čokoladi i miješajte. Dodajte i kiselo vrhnje, pa miješajte dok se sve ne sjedini.

Na kraju istucite šlag tek da se počne stiskati, pa špatulom sjedinite taj mekani šlag i smjesu od čokolade.

U veći kalup stavite veći biskvit, istresite malo kreme, zatim stavite onaj dio torte iz zamrzivača. I na kraju prelijte ostatak kreme. Dobro poravnajte, udarite koji put od radnu površinu, da sve fino sjedne.

Ja tortu stavim u zamrzivač preko noći, pa ujutro izvadim u hladnjak i držim u hladnjaku do konzumacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 09:03