StoryEditorOCM
Slatkona talijanski način

Fritule punjene kremom od pistacije: hrskave su izvana, a pahuljasto mekane iznutra, postat će vam nova slatka opsesija!

Piše T. S. M.
30. rujna 2024. - 18:39

Svježiji dani vraćaju nam želju za slasticama koji su ipak nešto malo više od lagane kreme i prozračnog tijesta, a nama se danas baš jedu - fritule. Ali ne bilo kakve.

Znate li da se fritule mogu puniti kremom?

Upravo ih na taj dekadentni način poslužuju u Italiji, gdje se po tradiciji pune s kremom od limuna, no u zadnje vrijeme sve je popularnija kombinacija fritula i kreme od pistacija. Nama se ideja jako sviđa pa smo nabavili dobar recept.

Primijetit ćete da su ove fritulice ponešto drugačije od onih koje pečemo s ove strane Jadrana, tijesto nas po sastojcima i metodi više podsjeća na profiterole i princes krafne, no nakon što se slatke kuglice pofrigaju u vrućem ulju, gotovo su identične - barem po pitanju izgleda - našim fritulama. 

Potom slijedi najslađi dio, a to je punjenje tih slasnih, izvana hrskavih, a iznutra mekanih okruglica kremom od pistacije. Po tom pitanju imate izbor: koristiti namaz od pistacije izravno iz pakiranja ili ga pak kombinirati s mascarponeom ili krem sirom za malo prozračniji nadjev.

image
Shutterstock

Fritule s kremom od pistacije

Sastojci:

170 g brašna
150 g šećera
60 g maslaca
160 ml punomasnog mlijeka
4 jaja
namaz od pistacije
aroma vanilije
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U lonac stavite šećer, maslac i mlijeko pa ih kuhajte uz miješanje dok se maslac rastopi. Zatim dodajte prosijano brašno, miješajte da se ne stvore grudice. Kad dobijete kompaktno tijesto, maknitelonac  s vatre i ostavite tijesto da se ohladi.

U ohlađeno tijesto dodajte jedno po jedno jaje i miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete kremastu smjesu.

Zagrijte ulje pa žlicom vadite hrpice tijesta i pržite ih u dosta ulja. Pržene fritule ocijedite na kuhinjskom papiru.

Kad se malo ohlade, u slastičarsku vrećicu stavite namaz od pistacije pa njime nadjenite fritule i pospite ih šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 18:43