Volite li čokoladu, sigurno volite čupavce. I obrnuto. A znate li da čupavce možete učiniti još boljima, odnosno - još čokoladnijima? Dvostruko čokoladni čupavci varijacija su na poznatu i omiljenu temu, a pripremaju se zaista jednostavno. Sočni su i mekani, baš kao što volite, samo su za nijansu bolji...
S obzirom na to da pored čokolade sadrže i kavu, koja je kiseli sastojak, prašak za pecivo reagirat će bolje nego u izvornom receptu pa će biti osobito mekani i sočni.
Želite li, ovaj kolač prije umakanja u čokoladni sirup možete prerezati pa nadjenuti omiljenim džemom ili kremastim namazom, ali sasvim su dobri i bez te gnjavaže. Također ih možete, ali ne morate, poslužiti sa sladoledom od vanilije.
Dvostruko čokoladni čupavci
Sastojci:
Biskvit:
120 g maslaca
120 g brašna
100 g šećera
80 čokolade za kuhanje
3 žlice skuhane, nezaslađene kave
1 prašak za pecivo
2 jaja
Preljev:
300 ml mlijeka
150 g čokolade za kuhanje
Dodatno:
250 g kokosa
Priprema:
Otopite čokoladu na pari i skuhajte kavu.
Miksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti i šećer se ne otopi. Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući nakon svakog, a zatim dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i kakaom. Dobro promiješajte pa dodajte čokoladu i kavu.
Tijesto prebacite u kalup dimenzija oko 20x30, premazan maslacem i posut brašnom, pa pecite na 180°C oko 10-15 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen.
Mlijeko i čokoladu kuhajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Kolač narežite na kocke, umačite u umak pa valjajte u kokosovo brašno.