Jeste li primijetili da su u trgovine stigle breskve? Mi,iskreno, nismo imali vremena zamijetiti ih od jagoda i trešanja, pa ako malo kasnimo s ovom spoznajom pa otkrivamo toplu vodu nadamo se da ćete nam oprostiti. A sasvim ćete nam sigurno oprostiti kad vidite recept za kolač s kojim ćemo proslaviti dlazak sezone breskvica, jako je dobar.
Riječ je o kolaču s prhkim tijestom i nadjevom od mascarponea kojem posebnost daju upravo breskve, ali ne bilo kakve: breskve prije dodavanja kolaču treba ispeći. Ako ste ikad kušali pečene breskve, onda znate da je ovo odlična ideja. A ako niste, evo vam odlične prilike za to ispraviti.
Prhka pita s pečenim breskvama
Sastojci:
Prhko tijesto:
230 g brašna
150 g maslaca
125 g šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
na vrh noža praška za pecivo
Za nadjev
250 g mascarponea
2 žlice sirupa od bazge (opcionalno)
1 žlica kukuruznog škroba
1 žlica šećera šećerne trske
1 žlica šećera u prahu
2-3 breskve
1 jaje
1 vanilin šećer
Priprema:
Napravite prhko tijesto od navedenih sasrojaka, zamotajte ga u foliju i pospremite u hadnjak na pola sata. Zatim ga podijelite na dva dijela, jedan (veći) razvaljajte i umetnite u okrugli kalup za pite, obložite mu dno i rubove pa višak odrežite. Ostatak tijesta i kalup spremite u hladnjak na još barem pola sata kako se tijesto za vrijeme pečenja ne bi stisnulo.
U međuvremenu opetite i prepolovite breskve, uklonite im koštice pa ih posložite prerezanom stranom prema dolje na papir za pečenje posut šećerom šećerne trske i pecite ih 20-ak minuta na 175 stupnjeva Celzija, odnosno dok ne omekšaju.
Pečene breskve rasporedite po tijestu, prekrijte ih nadjevom koji ćete napraviti miješanjem preostalih sastojaka pa pitu prekrijte ostatkom tijesta i pecite oko pol sata na 170 stupnjeva, odnosno dok ne primijetite da se rubovi tijesta odvajaju od kalupa.