StoryEditorOCM
Slatkoma tko bi rekao!

Bajadera bez šećera, glutena i mlijeka: Melitina verzija puna je zdravih sastojaka, a glavni je baš pravo iznenađenje

Piše T. S. M.
19. siječnja 2025. - 10:15

Jede vam se nešto slatko, vikend je i imate vremena gnjaviti se s domaćim kolačima, ali... Ali čini vam se da bi bolje bilo da se malo suzdržite jer a) ste se malo zaokružili preko blagdana pa sad izbjegavate šećer, b) ne biste smjeli jesti mlijeko/jaja/gluten ili pak c) sve od navedenog.

Što god da ste naveli, samo se lijepo i bez straha zaputite prema kuhinji, zavrnite rukave i bacite se na posao, jer nabavili smo vam recept za slasticu kojoj nitko ne može odoljeti - bajaderu. Kako, pitate se možda sad, pa u domaću bajaderu idu keks, maslac, mlijeko, šećer... Možda idu u recept koji vi imate, ali u naš ne idu.

Dobili smo ga od Melite Matičević Vukasović koju pratimo na Instagramu Kuhaš Melita. Bajadera koju Melita radi pravi se bez šećera, glutena, mlijeka, jaja, maslaca i veganska je, a sad kad ste vidjeli čega sve u njoj nema, možds vas kopka čega onda uopće ima.

E pa ima puno lipih stvari... Sve sami zdravi sastojci koji će vam dobro doći u ovom zimskom razdoblju, a jedan će vam od njih vjerojatno biti poprilično iznenađenje. Riječ je o heljdi, bezglutenskoj pseudožitarici bogatoj vlaknima, proteinima i nutrijentima poput magnezija i željeza.

Na naš zabrinuti upit neće li se u kolaču osjetiti mnogima odbojan, izrazit okus heljde, Melita je odgovorila kako nema straha da će se to dogoditi budemo li koristili sirovu heljdu. Sirova je heljda, uputila nas je, puno blažeg okusa od pečene, koja se obično prodaje u trgovinama i smeđe je boje te karakterističnog oporog, zemljastog okusa pa je bolji izbor za slana jela.

Zdrava bajadera

Sastojci 

400 g sirove heljde
400 g oraha ili kombinacija s pečenim lješnjacima
450 g datulja
100 ml ruma (ili vode)
1 žlica kokosovog ulja
4 žlice kakaa

Priprema:

Natopite heljdu i orahe preko noći ili barem 1 h i isperite ih u par voda. Datulje natopite u vrućoj vodi ukoliko su suhe, one mekane nije potrebno namakati.

Datulje, orahe i heljdu sameljite u sjeckalici s rumom i kokosovim uljem pa u polovicu smjese umiješajte kakao.

Na dno pravokutne posude obložene papirom za pečenje rasporedite tamni, a zatim svjetli dio.

Na kraju bajaderu prelijte glazurom od na pari otopljene tamne čokolade (100 g) i 1 žlice kokosovog ulja.

Ostavite bajaderu da se stisne u hladnjaku pa je narežite na prutiće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2025 01:42