StoryEditorOCM
Slanopo starinsku

Znate li što je batuda s jačmikom? Primorsko težačko jelo lijepo će vas zasititi, a guštat ćete, pazite samo ove sastojke

Piše T. S. M.
30. rujna 2024. - 12:19

Br, br, dobro je zapuhalo, a to za mnoge znači da im se otvorio apetit i samo gledaju gdje će što pojesti. Juhice i salatice ne dolaze u obzir, šnicelići, ajde, mogu, ali uz njih mora ići nešto malo konkretnije od šalše, manistra može proć, ali s dobrim točem, ali najbolje bi bilo nešto dobro, gusto, toplo na žlicu... Ako i vi slično razmišljate, mogla bi vam se svidjeti ova ideja. Skuhajte batudu.

Što je sad to, vjerojatno se pitate. To vam je jelo u koje ide jačmik. Ajme, tek sad vam ništa nije jasno..

Batuda je jelo koje se priprema u Primorju, nekad se naziva i primorskom batudom, a jačmik je tamošnji naziv za - ječam. Legenda kaže da su ovo jelo smislile supruge radnika koji su u tom kraju radili na izgradnji cestovne mreže, no tko će znati je li to istina ili ne. Sudeći po popisu sastojaka na kojem su pored ječma još i grah, krumpir te ponekad kukuruz, ovisno o receptu, moglobi se  zaključiti kako je riječ o pravom težačkom jelu, osmišljenom za brzo i dugotrajno izazivanje osjećaja sitosti, ali uz ne osobito pretjeran trošak. 

Ovo jelo možete pripremiti po izvornom receptu, uz korištenje sirovih sastojaka od kojih grah ječam i kukuruz treba potopiti preko noći, a možete ga napraviti i s već skuhanim grahom i kukuruzom (poput onih iz konzerve), no u tom slučaju i ječam treba biti skuhan, barem napola, a bolje je još i malo više od toga. 

Imajte na umu da bi i suha rebra trebalo pomočiti barem kratko, a zatim skuhati.

Odlučite li se za pripremu ovog jela s već kuhanim ili napola kuhanim sastojcima, započnite je pirjanjem luka, kojem nakon što omekša treba dodati krumpir i mrkvu pa ih kuhati par minuta dok ne počnu omekšavati, a nastavite je dodavanjem graha, kukuruza i ječma te dalje nastavite po receptu koji slijedi.

Pripazite i na kukuruz, ako dodajte svježi, mladi, možete ga staviti u jelo kad i ječam, a ako koristite jako suh i tvrd kukuruz, napola ga skuhajte prije dodavanja u jelo.

U ovo jelo neki vole dodati i poriluk, a ponegdje mu se dodaje i paprika.

Batuda (jačmik)

Sastojci:

250 g graha
250 g suhih rebara
100 g pancete
100 g ječma
100 g kukuruza
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica mljevene paprike
3 krumpira
3 režnja češnjaka
2 mlada luka (ili bijeli dio poriluka, a može i 1/2 luka)
1 mrkva
lovorov list
svježi peršin
sol, papar

Priprema:

Pomočite grah, kukuruz i ječam preko noći, idućeg dana stavite kuhati grah sa suhim rebrima (prvu vodu bacite) sve dok nisu napola skuhani. Meso izvadite i stavite ga da se kuha u novoj vodi sve dok ne omekša, a grah procijedite.

Od češnjaka, peršina i pancete napravite pešt pa ga stavite u veći lonac i pirjajte dok ne zamiriše, zatim mu dodajte nasjeckani mladi luk te krumpir i mrkvu narezane na kockice. Pirjajte dok povrće ne počne hvatati boju, dodajte koncentrat rajčice pa još sasvim kratko pirjajte, a zatim sastojke zalijte s otprilike 750 ml vode i dodajte napola skuhani grah, ječam, kukuruz, mljevenu papriku, lovorov list te sasvim malo soli, a zatim još i skuhano suho meso, prethodno očišćeno i narezano na komade.

Kuhajte dok svi sastojci nisu mekani, izvadite lovorov list, dodajte malo papra i provjerite treba li dodati soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 12:19