Kad vam zatreba ideja za brzu, finu grickalicu, prilog ili obrok gotov za čas, sjetite su da je sve što vam treba dvije tikvice, malo krem sira, brašno i jaje. Kombiniranjem ovih svakodnevnih sastojaka dobit ćete pravo malo čudo koje će obožavati čak i mrzitelji povrća.
Ako naribate tikvice i dodate im navedeno, pa smjesu ispržite u ulju, dobit ćete slasne uštipke od tikvica. Zaista nije teško, lako je kao napraviti fritule. Ma i lakše!
Izbjegavate li frigano, ispecite ih u pećnici na 200 stupnjeva, poredane po limu obloženom papirom za pečenje.
Sastojci
150 g brašna
120 g krem sira
50 g parmezana
50 ml vode
2 tikvice
1 jaje
prstohvat praška za pecivo
sol, papar
ulje za prženje
Priprema:
Naribajte tikvice, lagano ih posolite pa ih ostavite ih 15-ak minuta da puste vodu.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, krem sir, sir, vodu i jaje. Začinite solju i paprom, promiješajte pa u smjesu ubacite ocijeđene tikvice i promiješajte.
Zagrijte ulje za prženje. Pomoću žlice grabite tijesto i spuštajte ga u vrelo ulje. Ako prebrzo hvataju boju, smanjite temperaturu. Pržite uštipke dok s obje strane ne postanu zlatno-smeđi pa ih vadite na kuhinjski papir.
Poslužite uz umak od grčkog jogurta pomiješanog sa sjeckanim začinskim biljem, koricom limuna i ribanim češnjakom.