Jeste li ostali bez ideja za pripremu tikvica? Mi nismo! Čini nam se da gdje god da pogledamo vidimo neki novi, odličan način za njihovo kuhanje, pečenje, pohanje... Najnovije nam je otkriće nešto što bismo mogli nazvati crumble od tikvica, po uzoru na poznati desert sa zapečenim voćem prekrivenim mrvičastim, hrskavim tijestom.
Priprema se zaista jednostavno, čak i ako niste stručnjak za kolače pa nikad niste radili crumble ovo ćete savladati kao od šale. Poanta je u tome da se tikvice najprije zapeku s lukom, kaok bi omekšale i kako bi im se razvili okusi, a zatim slijedi prekrivanjem mrvicama od tijesta i povratak u pećnicu dok povrće ne omekša, a korica postane hrskava.
Mogli bismo ovo nazvati i nekakvom naopakom verzijom quichea ili pite, no umjesto da filozofiramo oko nazivlja, bolje nam je prihvatiti se posla.
Zapečene tikvice
Sastojci:
120 g parmezana
100 g brašna
75 g maslaca
1 prstohvat soli
3 tikvice
1 luka
maslinovo ulje
peršin
sol, papar
Priprema:
Ttikvice narežite na veće kockice, a luk na ploške pa ih stavite u manju posudu prikladnu za pećnicu. Posolite ih, popaprite, pokapajte maslinovim uljem, promiješajte pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
Dok se povrće peče, pripremite crumble tijesto tako da brašno, maslac, parmezan i sol zajedno izmrvite rukama.
Izvadite povrće naokn 10-ak minuta, prekrijte ga mrvicama i vratite u pećnicu na još 20-ak minuta, odnosno dok mrvice ne postanu hrskave, a povrće mekano.