StoryEditorOCM
Slanojednostavno, a dobro

‘Tatin kolač‘ radi se s mljevenim mesom i krumpirima: lijepo je zapečen i hrskav izvana, jako sočan i pun okusa iznutra

Piše T. S. M.
15. srpnja 2024. - 12:57

Dobro nas je nasmijala ideja o "tatinom kolaču", a kad smo malo bolje proučili recept, zaključili smo da nije samo duhovita nego i dobra. Pastel de papa, u prijevodu tatin kolač radi se s krumpirom i mesom, baš kako manje-više svaki tata voli. Ništa brašno, jaja, čokolada i lješnjaci, nikakve kremice i glazure nego lijepo konkretno. I jako dobro uz čašu dobro rashlađenog piva ili lijepu, prohladnu bevandu.

Ovo je zapravo neka argentinska varijacija na temu poznate pastirske pite, koja je po principu pripreme ista: krumpir je u funkciji čuvanja sočnosti mesa, ali od njega poprimi okus te se još pritom lijepo zapeče jer nije u obliku pirea, nego je narezan na fete, kao kad radimo mjusaku. Zašto onda ovo nije musaka? Jer nema slojeva, niti je u receptu nešto poput smjese vrhnja i jaja, kojom se obično zalije musaka.

Ideju i recept pronašli smo na Instagram profilu kitchentipsarg, ako ste ljubitelj mesa, krumpira i sira pronaći ćete sigurno još ponešto zanimljivo.

Tatin kolač

Sastojci:

500 g mljevenog mesa
250 ml umaka od rajčice
2-3 krumpira
1 luk
1 crvena paprika
2 češnja češnjaka
mljevena paprika, origano i začini po želji
malo ulja
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte povrće osim krumpira pa ga ispirjajte. Dodajte mljeveno meso, začinite ga i pirjajte ga dok ne uhvati boju. Zalijte umakom od rajčice i kratko prokuhajte. 

Krumpire narežite na ploške.

U posudu za pečenje prebacite meso, prekrijte ga narezanim krumpirom, krumpir začinite i premažite uljem pa posudu poklopite ili prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzija.

Nakon 30-40 minuta uklonite aluminijsku foliju i pecite nepokriveno dok krumpir ne porumeni.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:42