StoryEditorOCM
Slanopuni okusa

Starinski način za pripremu patlidžana: recept je jednostavan, brzo su gotovi, a možete ih poslužiti na tisuću načina

Piše T. S. M.
23. kolovoza 2024. - 11:45

Patlidžane volimo na sve moguće načine: pečene, pohane, punjene, gratinirane... ali pomalo nam ponestaje ideja što bismo više s njima mogli raditi. Srećom, tu su društvene mreže koje nas mogu podsjetiti na neka zaboravljena jela ili nam otkriti tajne drugih kulinarskih tradicija, a upravo se tako dogodilo s jelom o kojem je ovdje riječ.

Kladimo se da nikad niste čuli za patlidžane na gljive! Ime mu potječe od načina rezanja, ali i pripreme, jer se na sličan način pripremaju i gljive, barem u kraju iz kojeg potječe, a to je talijanska pokrajine Kampanija (u kojoj je i Napulj, pa se ovo jelo ponekad naziva patlidžanima na napuljski).

Postoje mnoge varijante ovog recepta, u nekima se koristi umak od rajčice, u drugima sir, neki ga proglašavaju prilogom za tjesteninu, drugi navode da je riječ o prilogu, neki traže da se jelo posluži toplo, neki poručuju da je bolje hladno... Tako to često biva kad je riječ o starinskim jelima.  

Proučite recept koji vam donosimo pa ga prilagodite svom ukusu i potrebama, a jedna stvar je sigurna - bit će brzo gotovo i puno okusa.

Patlidžani na gljive

Sastojci:

1 kg patlidžana
500 g rajčica
10 listova bosiljka
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Patlidžane i rajčice narežite na kockice. Patlidžane posolite i ostavite da puste vodu.

U tavu dodajte obilato ulja i dva režnja češnjaka, začinite, dodajte rajčice i kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta.

Patlidžane ocijeedite pa ih prepržite na zagrijanom ulju do zlatnosmeđe boje i prebacite na upijajući papir.

Iz umaka od rajčice izvadite češnjak, dodajte sol i papar, promiješajte i provjerite okuse te pustite da se ohladi pa u njega dodajte patlidžane i sjeckani bosiljak. Poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:11