StoryEditorOCM
Slanozamutite duplu dozu

Splitski kuhar ima super recept za slane fritule! Ne koristi bakalar, ova je riba pristupačnija, a u toj ulozi odlična

Piše T. S. M.
24. prosinca 2024. - 08:10

Fritule od bakalara su dobre, ali ni one od mola nisu loše! Nudimo vam recept za savršeno blagdansko predjelo koji smo dobili od Stipe Šušnjare, chefa splitskog restorana "Artičok".

Bit će vam mekane, hrskave i lijepo začinjene, a nas posebno veseli što je Stipe među začine ubacio i vrijesak. Zašto nas to veseli? Znači da ga ne koristite dovoljno. No vratimo se Stipi i fritulama. Pecite ih i guštajte! 

Fritule od mola

Sastojci:

300 g fileta mola
100 g brašna
100 ml vode
2 žlice nasjeckanog peršina
1 žlica nasjeckanog češnjaka
1 žlica praška za pecivo
1 žličica kajenskog papra
1 jaje
mljeveni vrijesak
sol, papar

Priprema:

Sve sastojke osim ribe dobro izmiješajte pa ostavite tijesto da se odmori 20 minuta.

Ribu narežite na kockice veličine oko 1x1 cm pa dodajte u smjesu i pažljivo promiješajte da se sastojci povežu.

Koristeći dvije žlice oblikujte žličnjake i oprezno ih spuštajte u ulje zagrijano na 180 stupnjeva. Fritule su gotove kad poprime zlatnu boju. Vadite ih na papirnati ubrus da se ocijede od ulja i poslužite uz hladni umak kao što je aioli.

image
Stipe Šušnjara

Kako nam chef Stipe nije dao recept za aioli, nudimo vam jedan naš i to s limunom, jer nam taj okus baš lijepo ide uz frigano. Ako biste vi radije umak u kojem se limun ne osjeća, jednostavno ga izostavite.

Aioli s limunom

Sastojci:

120 ml maslinova ulja
2 češnja češnjaka
1 žumanjak
1 žličica soka od limuna
sol, papar

Priprema:

Za umak vrlo fino usitnite češnjak pa ga stavite u manju zdjelu sa žumanjkom, solju i paprom. Dobro promiješajte pa dodajte nekoliko kapi ulja, promiješajte pa ponovite još par puta. Kad smjesa naraste, počnite dodavati ulje u tankom mlazu uz konstantno miješanje. Na kraju umiješajte sok od limuna i provjerite treba li još soli ili papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 08:12