StoryEditorOCM
Slanona novi način

Splićanka kuha odlično starinsko jelo od liganja s neočekivanim dodatkom, imamo recept: ‘Ludilo je močit‘ kruh u ovaj toč‘

Piše T. S. M.
24. srpnja 2024. - 10:59

Mnogi od onih koji u mlađim danima nisu bili osobiti ljubitelji jela na žlicu s godinama promijene stav. Dogodi im se tako da bi čak i ljeti rado jeli jušna jela, vrućinama usprkos. Salatice i manistrice prepuštaju mlađima. Nismo sto posto sigurni da je i Splićanka koja nam je otkrila recept za svoju verziju poznatog dalmatinskog jela u istom raspoloženju, ali sudeći po tome da je vrućinama usprkos odlučila pripremiti jednu posebnu vrstu gulaša, sasvim je moguće da i ona slično "diše".

Zaljubljenica u kužinavanje koju pratimo na Instagramu Krupnjaci sa stola pripremila je lignje na gulaš, a recept je upotpunila, pazite ovo, tikvicama.

Od neki dan, kad je punila tikvice, prioča nam, ostalo joj je dosta pupe, a kad je krenula pripremati lignje na gulaš odlučila ju je iskoristiti. Izdubljeno meso tikvica poslužilo joj je kao temeljac, nije, kaže, ni vino dodavala, jer su se tikvice za vrijeme kuhanja raspale i tako pojačale toč.

Dok se jelo kuhalo, zavonjala joj je ne samo kiuća, nego i cijeli portun. "Trebam li reći da je močiti kruh u ovo ludilo?", zapitala se na kraju.

Lignje na gulaš s tikvicama

Sastojci:

4 lignje
4 krumpira
4 tikvice (izdubljeno meso) 
3-4 češnja češnjaka
2 pome
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Krumpire ogulite i narežite na fete pa ih kratko popržite na maslinovom ulju, posolite i popaprite. Kad malo omekđaju, dodajte im grubo narezane pome, češnjak, meso tikvica, sol i papar. Poklopite i kuhajte.

Kad se povrće već gotovo potpuno skuhalo, dodajte lignje. Poklopite i kuhajte dok lignje ne puste svoj šug, povremeno protresite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 13:22