StoryEditorOCM
Slanoklasik na novi način

Špinat je najukusniji kad se pripremi ovako: po ovom receptu jako je kremast, a evo što je ključno za najbolji uspjeh

Piše Sara Šarić
15. lipnja 2024. - 13:10

Ljubitelj ste starog, klasičnog, običnog i zdravog špinata? Ovaj recept će vas onda raspametiti... Uz nekoliko dodatnih sastojaka i vrlo važan detalj u pripremi, dosadno jelo pretvara se u sočan i kremast obrok - takozvani gratinirani špinat.

Okus jela na početku se gradi pirjanim lukom i češnjakom, a kasnije se upotpunjuje sirom i jednostavnim sastojcima poput naribanog muškatnog oraščića, vrhnja, parmezana te soli i papra. Špinat potom upija sve okuse i stapa se u nešto potpuno sočno, kremasto i ukusno.

U pećnici dobiva posebnu hrskavu koricu koja će običnom jelu dati potpuno novo ruho. Međutim, jedan detalj u pripremi je vrlo važan ako želite zadržati kremoznost i sočnost. Jako je važno iscijediti što više tekućine iz špinata jer će u protivnom gotovo jelo biti vodenasto. Najbolja metoda je staviti špinat u veliku krpu za suđe, zarolati je i zavrnuti krajeve da se iscijedi tekućina.

Gratinirani špinat možete poslužiti uz pire krumpir, hrskavi baguette, a umjesto priloga možete ga poslužiti i kao glavno jelo. Izaberite po guštu...

Gratinirani špinat

Sastojci:

4 žlice maslaca
2 velike glavice luka, naribana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
¼ šalice brašna
¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
1 šalica gustog vrhnja
2 šalice mlijeka
1 kg smrznutog nasjeckanog špinata
1 šalica svježe ribanog parmezana
1/2 žlice kuhinjske soli
½ žličice svježe mljevenog crnog papra
½ šalice ribanog sira švicarskog ili parmezana

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. 

Otopite maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane proziran, oko 10 minuta. Zatim dodajte češnjak i pirjajte dok ne zamiriše, otprilike još dvije minute. Dodajte brašno i muškatni oraščić te kuhajte još dvije minute povremeno miješajući, a onda dodajte vrhnje i mlijeko. Miješajte sve dok se smjesa ne zgusne.

Iscijedite što više tekućine iz špinata i dodajte ga u umak. Ubacite pola šalice parmezana i dobro promiješajte. Začinite solju i paprom ili po želji.

Prebacite špinat u posudu za pečenje i po vrhu pospite preostali parmezan i ribani sir. Pecite 20 minuta dok se ne zagrije i ne pojave se mjehurići u smjesi. Poslužite toplo i uživajte u novom ruhu najdražeg nam jela!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 13:10