StoryEditorOCM
Slanorecept za početnike

Slasno i brzo: za sočnu gibanicu treba vam samo nekoliko osnovnih sastojaka, bit će meka i prozračna, a okus izvanredan

Piše S. Š.
31. kolovoza 2024. - 12:30

Ako volite bureke i slane pite, ova će biti vaš novi omiljeni recept! Sočna, jednostavna za pripremu i sa samo nekoliko osnovnih sastojaka, ova gibanica osvaja na prvi zalogaj. Za razliku od klasičnih pita, ovaj recept ne zahtijeva prašak za pecivo, ali to ne umanjuje njegovu prozračnost i mekoću. Ne sadrži dodatke ni poput kiselog mlijeka ili sode. Priprema se s najosnovnijim sastojcima, ali njezin okus je izvanredan. Bez obzira jeste li iskusni u pripremi slanih pita ili tek početnik u kuhinji, ovaj recept sa možete bez problema pripremiti kod kuće. Evo što vam je sve potrebno...

Gibanica

Sastojci:

1 pakiranje kora za pitu
150 g maslaca
50 ml maslinovog ulja - cca.
300 g sira
6 jaja
300 ml uzavrele vode

Priprema:

Otopite maslac zajedno s maslinovim uljem. Sir usitnite ili izmrvite rukama. Svaku koru temeljito premažite otopljenom smjesom maslaca i ulja, slažući ih u prethodno nauljenu tepsiju. Kada dođete do pete kore, rasporedite po njoj pripremljeni sir. Ponovite postupak sve dok ne iskoristite sve kore. Na kraju, preostalom smjesom premažite vrh pite i izrežite je na komade.

Umutite jaja, a zatim, uz stalno miješanje, polako dodajte vruću vodu. Pazite da jaja ne počnu kuhati – stoga miješajte brzo. Prelijte gibanicu tom smjesom i ostavite je da odstoji 15 minuta kako bi upila tekućinu.

Pecite u pećnici s ventilatorom na 180 stupnjeva, oko 25-30 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju, a onda uživajte u toplom obroku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:58