StoryEditorOCM
Slanomiriše fantastično

Slana pita od tikvica meka kao duša: otkrit ćemo vam ‘tajni sastojak‘ za još bolji i ukusniji nadjev, lizat ćete prste

Piše T. S. M.
10. srpnja 2024. - 13:31

Nismo baš sigurni da je po ovoj vrućini dobra ideja paliti pećnicu, ali pravi gurmani će lako istrpjeti malo nelagode, kad je rezultat tako dobar. Imamo odličan, jednostavan recept za pitu od sira i tikvica. Podsjetit će vas na slavnu bučnicu, koju u jesen rado pečemo s velikim, narančastim tikvama, jer joj je nadjev jednako kremast i bogat.

Ključ uspjeha pite od tikvica je u jednom dodatnom koraku: tikvice, nakon što su naribane, treba posoliti i pustiti ih da odstoje 15-20 minuta, kako bi ispustile suvišnu tekućinu. Preskočite li ovaj korak, za vrijeme pečenja će razmočiti kore i pita će vam biti gnjecava.

Tajni dodatak koji čini pitu po ovom receptu tako dobrom je, vjerovali ili ne, šećer. Potreban je kako bi neutralizirao gorčinu koja je često nezgodan dio arome ovog povrća. Ako vam se navedena količina čini pretjeranom ili radite sa vrlo svježim, mladim domaćim tikvicama, prepolovite je.

Pita od sira i tikvica

Sastojci:

500 g kora za pite
400 g milerama
350 g punomasnog svježeg sira
75 g maslaca
1 žlica šećera
2 žličica soli za tikvicu
4 tikvice
2 jaja

Priprema:

Tikvice operite pa ih naribajte, posolite ih žličicom soli ostavite ih da odstoje 15-ak minuta. U međuvremenu pomiješajte mileram, jedno jaje, šećer, ostatk soli i oko 200 g milerama. Maslac otopite.

Tikvice dobro ocijedite pa ih umiješajte u nadjev. dobro operite, odrežite im vrhove te naribajte. Posolite ih, promiješajte i ostavite da puste vodu oko 15 minuta.

Odmotajte kore, jednu postavite na radnu površinu pa je poškropite maslacem. Poklopite je drugom pa i nju poprskajte te je preklopite trećom korom. Uz dulji rub nanesite 1/4 nadjeva pa zamotajte roladu. Savijte je poput puža u sredini okrugle posude za pečenje (ili je jednostavno prebacite u pravokutnu posudu i nemojte je savijati).

Ponavljajte dok ne potrošite ostatak kora i nadjeva, a svaku iduću štrucu nastavite motati na onu prvu.

Na kraju razmutite ostatak milerama s preostalim jajem i ostatkom otopljenog maslaca (ako ga ima) pa tom smjesom premažite pitu i stavite je peći u pećnicu zagrijanu na 185 stupnjeva nekih 35-45 minuta, odnosno dok površina ne uhvati lijepu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 13:39