Želite li imati dovoljno energije, izbjeći glad i najesti se kvalitetnih sastojaka u ukusnom jelu, vaš idealan izbor za doručak je shakshuka.
Recepata za šakšuku je bezbroj, no osnovni princip je isti: trebate napraviti šalšu od rajčica (bolje je koristiti pelate ili svježe rajčice nego običnu pasatu koja bi mogla biti prerijetka), dobro je začiniti pa pred kraj kuhanja žlicom načiniti "gnijezda" u koja ćete razbiti jaja. Varijacije se sastoje u povrću koje ide u umak od rajčica - koriste se paprika, luk, patlidžan, tikvice, pa i krumpiri ili slanutak.
Što se tiče začina, u tradicionalnijim receptima koriste se mljeveni kim, mljevena paprika, ljute papričice i muškat, ponekad i sjeme koromača. Neki u šakšuku vole dodati sir, najčešće fetu ili ribani tvrdi ovčji sir, a ima i onih koji dodaju mljeveno meso ili komadiće kobasice.
Shahskuha
Sastojci:
450 g pelata
4 jaja
1 crvena paprika
2-3 režnja češnjaka
1 žličica mljevenog kima
1 žličica crvene mljevene paprike
pola žličice čilija u prahu
1/4 vezice peršina
malo maslinovog ulja
sol, papar
Priprema
Rajčice i papriku narežite na kockice, a kapulu na fetice. U širu tavu stavite maslinovo ulje pa prodinstajte kapulu i papriku. Kad omekšaju dodajte pome, sitno nasjeckani češnjak, sol, papar i začine.
Kuhajte desetak minuta dok se malo ne zgusne, smanjite vatru pa kuhačom napravite mjesta za jaja. Razbijte ih u "gnijezda", a tavu poklopite.
Kuhajte dok se jaja ne ispeku (trebala bi ostati mekana da u njih možete umakati kruh), pospite dodatno peršinom i poslužite.