Kako temperature lagano padaju, nama sve više i više raste želja za burecima, sirnicama, slanim pitama, zvrkovima i svemu onom lijepo hrskavom, fino razlistanom i sočno punjenom što se može napraviti pa zapeći. A tek kad smo vidjeli kakav burek Maja peče... I još sama radi kore, da vidite samo kako su tanke i pucketave... Odmah smo je zamolili za recept.
Majstorica Maja je Masterchefica Maja Jalšovec, jedna od naših najdražih kreatorica gastronomskog sadržaja na društvenim mrežama, a ako je već ne pratite, to morate ispraviti: ovo joj je Instagram profil, a ovdje ćete ju pronaći na TikToku.
Maja nam je otkrila što je jako bitno za savršeno vučeno tijesto. Ne, nije riječ o nikakvom tajnom sastojku, nema čudesnog dodatka koji jamči da će se kore razvlačiti u nedogled, stvar je puno prizemnija i, budimo realni, dosadnija. Sve je čista matematika. Stvar je u omjeru.
Ako želite najbolje vučeno tijesto za svoj burek, sirnicu, pitu ili tome slično, pripazit ćete da je omjer vode, brašna i soli odgovarajući. Vode treba biti 60%, a soli 2%. Ne morate se baciti na računanje ako ćete se držati recepta koji slijedi, Maja je već sve izračunala, a u videu koji ćemo prenijeti nakon recepta vidjet ćete kako to sve izgleda u praksi.
E, i još jedna stvar (uvijek mora biti još jedna stvar, tako to ide), budite strpljivi i marljivi kad je riječ o najdosadnijem i najmukotrpnijem dijelu posla: mijesite tijesto barem 10 minuta. Još bi bolje bilo 15. Ako ne znate zašto, odgovor ćete pronaći u receptu.
I završni trik: pustite tijesto da se dugo odmara, najbolje preko noći jer će se duljim stajanjem lakše razvlačiti.
Burek
Sastojci:
600 g glatkog brašna
360 g vode
12 g soli
200 ml ulja
500 g svježeg sira
Priprema:
Pomiješajte brašno, vodu i sol pa mijesite 10-15 minuta. Dužim mješenjem razvija se gluten pa je tijesto lakše razvlačiti.
Podijelite tijesto na četiri dijela, svaki mijesite još dvije minute, zatim ih sve dobro nauljite i stavite na nauljen tanjur te prekrijte plastičnom folijom.
Ostavite tijesto da se odmori, jer se i tijekom tog procesa razvija gluten. Zamijesite ga večer ranije, pa ujutro razvalčite jer će se dužim stajanjem lakše razvlačiti.
Prvi komad tijesta potom razvaljajte, nauljite i razvucite na nauljenom stolu. Debele krajeve maknite pa tijesto preklopite četiri puta, kao pismo (pogledajte video).
Potom razvucite drugi komad, maknite mu debele krajeve, na sredinu mu stavite preklopljeni prvi, premažite ga sirom pa umotajte u razvučenu koru kao da preklapate pismo.
Ponavljajte dok sve ne potrošite, a zatim prebacite burek u dobro nauljenu okruglu posudu za pečenje i pecite ga na 240 stupnjeva 40 minuta dok ne postane hrskav i zlatnosmeđ.