StoryEditorOCM
Slanofrancuski specijalitet

Salata kao stvorena za ljeto: lagana je, a hranjiva, može vam poslužiti kao kompletan obrok! Ovo je najbolji recept

Piše T. S. M.
13. kolovoza 2024. - 13:51

Dok nas iscrpljuje još jedan toplinski val, mnogi će kuhanje svesti na minimum i prebaciti se na salate i slična osvježavajuća jela. No premda nam vrućina ubija apetit, ne poništava u postpunosti i osjećaj gladi pa se nešto ipak mora jesti... Rješenje su malo "jače" salate, poput slavne francuske salate Salade niçoise.

Specijalitet grada Nice i njegove okolice stekao je svjetsku slavu pa danas postoje desetci verzija izvornog recepta. Ipak, određeni sastojci su konstanta: rajčice, tvrdo kuhana jaja, tunjevina i zelene mahune. Donosimo vam jedan dobar recept za ovu poznatu salatu, da vam se nađe pri ruci kad vam se ne da puno kuhati, ali vam se ipak jede nešto ukusno i lagano.

image
Alain Muriot/Foodcollection Via Afp

Salata niçoise

Sastojci

145 g tunjevine u maslinovom ulju
50 g crnih maslina bez koštica
1 šaka zelenih mahuna
8 mladih krumpira
4 lista zelene salate ili 7-8 listova mladog špinata
3 rajčice šljivarice
3 jaja

Za preljev

4 žlice maslinovog ulja (možete koristiti ono iz konzerve s tunjevinom)
2 žlice vinskog octa
1 žlica dijon senfa
1 režanj češnjaka
1 filet inćuna 

Priprema:

Pristavite kuhati jaja, odvojeno pristavite vodu za krumpire (ubacite ih dok je voda još hladna, nemojte ih rezati ni guliti). Posolite vodu, a kad uzavre smanjite vatru i dodajte mahune. Kuhajte mahune 5 minuta, zatim ih izvadite šupljikavom žlicom i odmah uronite u zdjelu s ledenom vodom da se ohlade. Krumpire kuhajte još 5 minuta odnosno dok ne omekšaju, zatim ih ocijedite i ostavite da se ohlade.

U međuvremenu napravite preljev. Na kuhinjskoj dasci zgnječite češnjak i inćune s malim prstohvatom soli, pastu pomiješajte sa senfom i octom pa polako, uz miješanje dodajte ulje. 

Kad se krumpiri dovoljno ohlade, prerežite ih na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini, pa ih prelijte jednom žlicom preljeva i ostavite da se potpuno ohlade.

Ocijeđene mahune dodajte krumpirima, ubacite narezane masline, tunjevinu, natrgane listove salate ili špinata i veći dio preostalog preljeva. Lagano promiješajte, a na vrh složite skuhana i oguljena te na četvrtine narezana jaja i na četvrtine narezane rajčice. Prelijte ostatkom preljeva i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 11:16