StoryEditorOCM
Slanoni brujet ni fiš

Ribarski gulaš od srdela: zvuči malo neobično, ali ovo je jelo veliki specijalitet. Priprema se lako i brzo je gotovo

Piše T. S. M.
16. rujna 2024. - 11:30

Jeste li ikad čuli za "ribarski gulaš od srdela"? Naziv stavljamo navodnike jer je riječ o slobodnom prijevodu, zna se što je gulaš i kako ga se priprema te da pritom nema ni govora o srdelama. Ipak, ovo jelo postoji, itekako, i pritom je specijalitet. Kuhinja koja ga je iznjedrila je galicijska, gdje se gulaš naziva "guiso", a srdele "xoubas"  pa se jelo izvorno zove "Guiso marinero de xoubas".

To je sve manje bitno, ali ipak smo vam prepričali jer vjerujemo da ste se začudili na ideju o gulašu od srdela. Mogli smo ga možda nazvati i brujetom, ali nekako ni tome nismo skloni jer na popisu sastojaka su paprike, a znamo da njima nema mjesta u brujetu. Hm, a je li ovo zapravo nekakav galicijski fiš-paprikaš...?

Ostavimo klasifikacijske nedoumice po strani, jer ono što je bitno kod ovog jela koje je negdje na po‘ puta između gulaša i brujeta, a malo baca i na fiš-paprikaš je to da se priprema lako, da je vrlo izdašno te je, kako tvrde oni koji ga vole, vrlo ukusno. Nudimo vam recept pa provjerite.

image
Shutterstock

Gulaš od srdela

Sastojci

500 g manjih, očišćenih srdela (bez glave i središnje kosti)
330 ml riblje juhe
200 ml bijelog vina
200 ml umaka od rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica mljevene paprike
5 krumpira
4 češnja češnjaka
2 luka
2 lista lovora
1 crvena paprika
sol, papar

Priprema:

Na maslinovom ulju pržite nasjeckani luk i češnjak dok ne porumene. Dodajte im papriku narezanu na trakice te kratko pirjajte uz miješanje.

Dodajte vino i ostavite da kuha oko 5 minuta, dok alkohol ne ispari.  Posolite, popaprite, dodajte lovorov list i mljevenu papriku pa ulijte riblju juhu i umak od rajčice. Kuhajte oko 40 minuta na laganoj vatri, dok krumpir nije potpuno gotov i dok gulaš ne izgleda lijepo.

Dodajte ribu i maknite jelo s vatre, poklopite i pričekajte 2-3 minute. Riba će se skuhati od vrućine ostalih sastojaka. Nemojte čekati više od tri minute jer će postati suha. Odmah poslužite.

Ako ne želite vaditi središnju kost srdelama, dodajte ih s kosti i kuhajte 5-7 minuta, ali to nosi opasnost da će riba biti suha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 11:30