StoryEditorOCM
Slanosočni i zapečeni

Punjeni patlidžani koji obaraju s nogu: evo što dodati mesu, što napraviti s balancanama i čime ih posuti, ovo mijenja sve

Piše T. S. M.
23. srpnja 2024. - 15:10

Ako ste se kojim čudom zasitili od punjenja paprika, nudimo vam novu opciju: punjene patlidžane. Po receptu koji vam donosimo balancane su osobito dobre i to zahvaljujući jednom malom, ali bitnom dodatku. Želite li sočan nadjev, a sumnjamo da vam je po volji neki koji to nije, mljevenom mesu i uobičajenoj mješavini sastojaka za bolji okus dodat ćete i malo kiselog vrhnja. Nije li vam pri ruci, poslužite se krem sirom, jednako djeluje.

Evo vam još jedna mala caka za bolji uspjeh: nakon što ste izdubili balancane, obavezno ih malo zapecite prije nego ih napunite, to će osigurati još puniji okus.

I šećer na kraju: ne zaboravite ih posuti sirom i krušnim mrvicama, dobit će predivnu zapečenu koricu.

image
Shutterstock

Balancane s mljevenim mesom

Sastojci:

350 g mljevenog mesa
120 ml kiselog vrhnja
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica sušenog origana
4 balancane
1 rajčica
1 luk
1 režanj češnjaka
sjeckani peršin
mozzarella ili sličan, lako topiv sir
krušne mrvice
sol

Priprema:

Balancane operite i prerežite, a meso im zarežite s nekoliko paralelnih rezova uzduž, pa poprijeko. Uz pomoć žličice izdubite meso i stavite ga sa strane, a izdubljene balancane posolite i ostavite desetak minuta sa strane.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva pa u njoj 15-ak minuta pecite izdubljene balancane pokapane uljem. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Na žlici ulja pirjajte nasjeckani luk, kad postane staklast dodajte mu češnjak i pirjajte dok ne zamiriše, a zatim dodajte meso i usitnjenu rajčicu. Kratko propirjajte, dok meso malo ne uhvati boju, ali još je uvijek sirovo.

Dodajte mu vrhnje i začine pa dobro promiješajte. Smjesom nadjenite balancane, pospite ribanim sirom pa zatim krušnim mrvicama, pokapajte ih ostatkom ulja i vratite u pećnicu na otprilike pola sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 16:42