StoryEditorOCM
Slanoza prste polizat‘

Punjeni patlidžani bit će još ukusniji i mekši uz ovaj mali trik: pokušajte ovako, bolje balancane još niste probali

Piše T. S. M.
6. lipnja 2024. - 10:38

Punjeni patlidžani jedno su od jela kojima se s guštom vraćamo svakog ljeta. Tko zna kako ih dobro pripemiti, može biti siguran da se uz par balancana u fižideru uvijek nadohvat ruke imati ukusan obrok. A za znati ih dobro pripremiti, treba voditi računa o jednoj stvari: patlidžan treba dobro začiniti i temeljito ispeći, inače će se pretvoriti u neukusnu ljusku za ukusan nadjev.

Kako pečene patlidžane učiniti boljima? Jednostavno je pali za sva jela koja uključuju pripremu patlidžana, a da nije riječ o onima u kojima se to povrće reže na fetice ili kockice. Treba im, nakon što su prepolovljeni, oštrim nožem urezati uzorak rešetke. Lako je, samo na onoj prerezanoj strani zarežite nekoliko rezova dubokih oko centimetar, a zatim ih prekrižite novom serijom rezova.

Ovo će omogućiti da u patlidžan prodru začini i sol pa će lakše pustiti gorčinu i suvišnu vodu te će, nakon što je ispečen, biti ukusniji i mekši. Ako je riječ o većem patlidžanu, dobro ih je najprije napola ispeći pa im tek tada dodati nadjev, kako bismo bili sigurni da neće ostati sirovi, tvrdi i bezukusni.

A sad evo jednog dobrog recepta za punjene balancane.

Patlidžani na talijanski

Sastojci:

400 g pelata
150 g mozzarelle
2 patlidžana
1 režanj češnjaka
1 šaka maslina bez koštica
origano i bosiljak
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

Patlidžane prerežite na pola, zarežite ih nožem uzduž i poprijeko da dobijete rešetkasti uzorak, pospite ih solju i ostavite da odstoje 15-ak minuta da puste vodu i gorčinu.

Potom ih obrišite, prelijte s malo ulja i pecite pola sata na 180 stupnjeva.

Nasjeckane pelate za to vrijeme skuhajte na laganoj vatri s režnjem češnjaka, solju i paprom.

Izvadite patlidžane, ocijedite vodu ako je ima, svakome sredinu lagano pritisnite žlicom da nastane udubina pa ih punite umakom od rajčice, mozzarellom i maslinama. Višak umaka od rajčice rasporedite oko patlidžana pa pecite još 10 minuta.

Poslužite s malo origana i nekoliko listića bosiljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 23:51