StoryEditorOCM
Slanoza pomazat pjat

Punjene tikvice nekima su draže od punjenih paprika. Probajte ih pripremiti po ovom receptu, jedan detalj mijenja sve!

Piše T. S. M.
11. srpnja 2024. - 08:10

Neki bi dali sve za dobru punjenu papriku, a drugi će se uvijek prije mašiti za punjenu tikvicu. Nema one njima mrske kožice, a meso tikvice, nasupano soka od nadjeva i umaka u kojem su se kuhale drago im je skoro kao i mesno punjenje.

Potpuno ih razumijemo, premda se odbijamo opredijeliti - nama su drage i jedne i druge i najdraže nam je kad su u teći zajedno. Kako smo vam u posljednje vrijeme puno pisali o punjenim paprikama, evo sada jednog recepta za punjene tikvice.

Čista je klasika, osim što se tikvice, nakon što su propisno napunjene i uronjene u uma, trebaju zapeći. A to vam je još bolje, jer svaki umak koji sadrži rajčicu, a ovaj, naravno, sadrži rajčicu, postaje još bolji nakon što se malo zapeče. Pored toga, nakon što ih ubacite u pećnicu možete na njih zaboraviti dobrih sat, do sat i pol vremena.

Punjene tikvice iz pećnice

Sastojci:

320 g mljevene junetine
80 g mljevene svinjetine
2 žlice riže
1 žličica slatke mljevene paprike
5-7 tikvica
3 češnja češnjaka
1 luk
sol, papar

Umak:

500 ml pasirane rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1 luk
sol, papar

Priprema:

Pomočite rižu u vruću vodu.

Izrežite tikvice na dva jednaka dijela i izdubite sredinu. Na ulju popržite češnjak i luk. Kad sve poprimi zlatnu boju, maknite s tave i dodajte mljeveno meso, začine i ocijeđenu rižu te sve dobro pomiješajte. Kad je smjesa gotova napunite tikvice.

Ostatak tikvica, odnosno sredinu koju ste prethodno izdubili, sačuvajte za drugo jelo.

Nasjeckajte luk pa ga pirajte na maslinovom ulju dok ne omekša, zatim mu dodajte pasiranu rajčicu i začine. Kušajte pa po potrebi prilagodite okus.

Poredajte tikvice u posudu koja može u pećnicu, zalijte ih umakom pa dodajte još oko pola litre vode. Pokrijte folijom i pecite na 220 stupnjeva oko sat i 15 minuta, provjerite je li povrće mekano koliko volite i umak dovoljno gust pa po potrebi pecite još malo, ali otklopljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 14:29