StoryEditorOCM
Slanobogatstvo okusa

Punjene lignje na sicilijanski: savršena kombinacija sastojaka čini ovo jelo pravom delikatesom, pomazat ćete pjat‘

Piše T. S. M.
18. srpnja 2024. - 13:37

Lignje su, poput svega ostalog što volimo jesti, skupe. Ali unatoč tome rado bismo se za njih mašili. Što nam je raditi? Kao i inače kad nam se jede nešto čija nam cijena nije po guštu, najbolje je odabrati neki recept u kojem se skupocjena namirnica kombinira s povoljnijima.

Možete ih ubaciti u rižot (u tom vam slučaju toplo preporučujemo da ih poslužite sa sladoledom od parmezana, evo vam recept), a možete ih i puniti. Odlučite li se za tu opciju, nudimo vam recept koji se mrvicu razlikuje od klasičnih dalmatinskih recepata za punjene lignje, ali je odličan.

Ovo jelo potječe sa Sicilije pa već po tom podatku možete naslutiti koji su mu osnovni sastojci. I odmah vam se čini kao da bi moglo biti dobro, zar ne?

Punjene lignje na sicilijanski

Sastojci:

100 g ribanog parmezana
50 g krušnih mrvica
250 ml pasirane rajčice
50 ml bijelog vina
1 žlica kapara
8 manjih liganja
6 crnih maslina bez koštice
2 jaja
2 režnja češnjaka
2 fete kruha
sjeckani peršin
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Lignjama uklonite glave i utrobu, odstranite im kost pa ih operite, ocijedite i posušite. S glave maknite oči i kljun te nasjeckajte krakove. S tijela odrežite krila pa i njih nasjeckajte.

Krakove i krila prodinstajte na maslinovu ulju, dodajte im jedan nasjeckani režanj češnjaka te narezane kapare i masline. Pirjajte par minuta pa maknite s vatre, umiješajte natrganu sredinu kruha, krušne mrvice, sjeckani peršin, ribani parmezan, jaja, sol i papar pa sve dobro izmiješajte.

Napunite lignje nadjevom, ali ne do kraja, kako biste mogli otvor uhvatiti čačkalicom.  (ali ne do kraja kako nadjev ne bi ispao van tijekom pečenja) i zatvorite ih čačkalicom.

Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i preostali režanj češnjaka zgnječen ili prerezan na pola pa dodajte lignje, pirjajte sve oko minutu pa zalijte vinom. Kratko pirjajte dok ne ispari alkohol pa sve prebacite u posudu prikladnu za pećnicu i zalijte pasiranom rajčicom (druga je opcija dodati malo vode i preskočiti rajčice), sve lagano posolite pa pecite dvadesetak minuta na 180 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 10:44