I ljeti se zaželimo spiza na žlicu, nije sve u salatama i manistri. Kad vam opet dođe želja za dobrim točem, uzmite u obzir ovu ideju: marmitako. Nije riječ o japanskoj kužini nego o baskijskoj, a ime se odnosi na naziv koji su tamošnji ribari dali ukusnom gulašu od dugoperajne tune (Thunnus alalunga), ribe iz porodice skušovki.
Premda joj je sezona baš u srpnju i kolovozu, teško ćete ju kod nas naći frišku, nismo sigurni za ponudu zamrznite ribe iz uvoza, ali ovo ćete jelo sasvim uspješno skuhati i od naše tune, kao i od palamide. Pa što vam dođe pod ruku.
Marmitako
Sastojci:
1,5 kg tune ili palamide
2 kg krumpira
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike ili cijela koju boju imate pri ruci
2 češnja češnjaka
1 komad čilija
1 veliki luk
1/2 čaše bijelog vina
1 žličica mlje...