StoryEditorOCM
Slanopuno bolja opcija

Polpete pune zdravog povrća oduševit će i one koji uvijek plaču za mesom: evo u čemu je tajna njihove pripreme, lako je

Piše T. S. M.
10. lipnja 2024. - 08:10

Ako biste voljeli jesti malo zdravije, a teško vam se odreći mesa u korist povrća - ili kuhate za nekog tko odgovara tom opisu - polpete od povrća odlična su vam opcija. Lako se pripremaju, ukusne su i podsjećaju na mesne okruglice. Možete ih poslužiti u umaku od rajčice ili ih ponuditi uz majonezu, kečap ili umak od  grčkog jogurta sa začinskim biljem. Dobit ćete ukusan i jednostavan obrok pun vitamina u kojem će guštati čak i oni koji uvijek plaču za mesom.

Tajna uspjeha njihove pripreme je u - manjku tekućine. Povrtni popečci slični ovima obično se rade od smjese koja je toliko vlažna da se u tavu prebacuje pomoću žlice. U ovom slučaju, smjesa je poprilično suha pa se može oblikovati rukama u okruglice. Kako bi vam to uspjelo, naribano povrće najprije ćete ostaviti da pusti vodu, potom ga dobro ocijediti pomoću kuhinjske krpe, a u smjesu nećete dodati nikakvu tekućinu niti jaja, samo brašno, gustin i začine.

image
Shutterstock

Vama prepuštamo odluku hoćete li ih peći u fritezi na vrući zrak, pećnici ili na dobro zagrijanoj tavi s uljem.

Povrtne polpete

Sastojci:

150 g luka
130 g krumpira
130 g tikvica
75 g mrkve
3 žlice brašna
2 žlice kukuruznog škroba
1 žličica dimljene paprike
sol, papar

Priprema:

Povrće naribajte ribežom s velikim rupama, stavite ga u čistu krpu, posolite pustite da malo odstoji pa ga dobro ocijedite da uklonite višak vode.

Povrće istresite u zdjelu i dodajte mu brašno, kukuruzni škrob, papriku i papar.

Izmiješajte smjesu, oblikujte polpete i pecite ih u fritezi na 200°C oko 10-15 minuta, dok ne porumene, odnosno u pećnici zagrijanoj 200°C (s ventilatorom), dok ne porumene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 08:12