Advent je mnogima u znaku kolača, ali ni na slane poslastice ne bismo smjeli zaboraviti. Odličan recept za prhke i sočne pogačice sa sirom i čvarcima dobili smo od Mile Butorca, kojeg možete pratiti na Instagramu Hungry Mile.
Dobro će vam doći za sva blagdanska druženja i fešte, jer su savršene uz čašu vina, domaću rakiju ili omiljeni umak. Mile tvrdi da s ovim receptom jednostavno nema greške i da su vrlo jednostavne za pripremu. U videu koji slijedi u nastavku možete se uvjeriti da ne pretjeruje.
Za kraj nam je savjetovao da pogačice poslužimo tople uz domaću rakiju ili čašu vina.
"Mogu se nadopuniti umacima poput ajvara, kiselog vrhnja ili pikantnog umaka od paprike. Dodajte sir poput parmezana ili ribane gaude na vrh za dodatni okus", poručio je.
Mini party pogačice sa sirom i čvarcima
Sastojci (za 40-50 komada):
500 g glatkog brašna
1 žličica soli
papar po želji
1 žličica praška za pecivo
200 g maslaca ili margarina (hladan)
250 g svježeg sira (može i skuta)
150 ml kiselog vrhnja
150 g sitno sjeckanih čvaraka
1 jaje
1 žumanjak za premazivanje
malo mlijeka (za premazivanje)
sjemenke (sezam, lan, crni kim) za posipanje
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i utrljajte ga u brašno prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Dodajte svježi sir, kiselo vrhnje, sjeckane čvarke i jedno jaje. Umijesite glatko tijesto.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku 30 minuta da se stegne.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu oko 1.5 cm. Malim kalupom ili čašom izrezujte krugove.
Pogačice posložite na pleh obložen papirom za pečenje Premažite ih mješavinom žumanjka i malo mlijeka, pa pospite sezamom, lanom ili crnim kimom, po želji pospite i sa soli.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....