Ako ste ljubitelj bureka, pita, lazanja i sličnih jela, morate probati odličan recept za nešto što bi se moglo nazvati složencem od krumpira i špinata, a moglo bi se nazvati i musakom.
Zvali vi ovo jelo kako vam drago, nećete pogriješiti ako ga napravite jer je vrlo kremasto, ukusno, sočno, slojevito i puno je sira pa još pritom fino zapečeno.
Priprema se vrlo jednostavno, zgodno je i za one koji izbjegavaju brašno, samo što će takvi prilikom kuhanja bešamela koristiti gustin. Puno je brže gotovo od klasične musake jer se krumpir prethodno prokuha.
Poslužite ga uz finu salaticu i dobit ćete ukusan i zasitan ručak pun zdravih sastojaka.
Musaka od krumpira
Sastojci:
1 kg krumpira
350 g svježeg špinata
1 mrkva
2 češnja češnjaka (po želji)
2/3 žlice ulja
2 žlice brašna
300 ml mlijeka
250 ml svježeg vrhnja
50 g maslaca
mozzarella
muškatni oraščić
sol, papar
Priprema:
Narežite krumpir na ploške pa ga skuhajte i ocijedite
U tavi zažutite češnjak ulju i maslacu, dodajte naribanu mrkvu, pirjejte još minutu-dvije pa dodajte brašno. Kratko pirjajte dok ne počne hvatati boju pa dodajte mlijeko i vrhnje te kuhajte uz miješanje. Nakon 2-3 minute dodajte nasjeckani špinat i začine.
U posudu za pečenje posložite krumpir, pazeći da se komadi malo preklapaju, prekrijte ih umakom i usitnjenom mozzarellom pa slažite istim redom dok sve ne potrošite. Završite slojem sira pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 30 minuta.