Patlidžani su nam ljeti svima često na jelovniku. Pržimo ih, pohamo, pečemo ih i punimo, radimo fine namaze, a rado ih ubacimo i u šalšu od poma. No jeste li ih ikad pokušali pirjati na maslinovom ulju uz dodatak češnjaka i peršina?
Balancane pripremljene na taj način jako su ukusne, a obično se služe kao šalša uz meso, najčešće lešo, no idu i uz ono s roštilja. Mogu poslužiti i kao dodatak manistri, mogu se ubaciti u sendviče i tortilje, no nama su najdraži kao prilog palenti. Da bi vam ova posljednja solucija najbolje prijala, potrudite se u puru, dok se još kuha, umiješati ribani parmezan.
Evo kako se priprema ovo pikantno jelo.
Šufigane balancane
Sastojci:
1 patlidžan
1 režanj češnjaka
1/4 vezice peršina
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Patidžan narežite na ploškice i posolite pa ga ostavite da pusti gorčinu. Nakon 10-ak minuta pokupite tekućinu koju je pustio pomoću kuhinjskog papira ili ih dobro ocijedite rukama pa ploškice narežite na kockice.
Zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte kockice patlidžana pa ih pirjajte uz povremeno miješanje.
Dok se povrće pirja, nasjeckajte češnjak i peršin. Nekih pola minute prije nego ćete ugasiti vatru, u tavu ubacite sjeckani peršin i češnjak. Još malo miješajte pa maknite sa štednjaka.