Malo se kome da kuhati i peći po ljetnim vrućinama, a svi bi se rado "mašili" za dobar zalogaj, barem oni kojima vrućina nije ubila apetit. A i takvi će pasti u iskušenje kad ugledaju nešto poput ovog na gornjoj fotografiji - pogledajte samo to mekano, pahuljasto tijesto i fini, delikatesni nadjev...
Riječ je o jelu koje se naziva piadina, izvorno je jedno od jela siromaške trpeze talijanske regije Eemilia-Romagna, a danas omiljeni streetfood u cijeloj zemlji, drugi po popularnosti iza pizze!
Pioadine ćete lako napraviti i sami, nije teško, a kao nadjev dolaze u obzir pršut, parmska šunka, buratta, rikola, mekani sir taleggio i različiti namazi poput pesta.
Piadine
Sastojci:
1 kg brašna
200 g svinjske masti ili 190 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
5 g sode bikarbone
400 ml vode
3-4 žlice mlijeka
3,5 žličice soli
Priprema:
Promiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu pa ih prosijte na radnu površinu. Dodajte im mast ili ulje sobne temperature pa promiješajte prstima.
Počnite pomalo dodavati vodu i mlijeko, uzimajući svaki put malo brašna sa strane i miješajući vilicom, pa ga premijesite rukama da se lijepo sjedini. Ako je jako ljepljivo, dodajte još malo brašna.
Snažno mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično pa ga podijeliti na 8-10 jednakih loptica. Pustite ih da odstoje najmanje 2 sata (možete ih peći i odmah, ali piadine su ukusnije kad tijesto malo odmori).
Loptice zatim izvaljajte u pogačice na pobrašnjenoj radnoj površini, vrlo tanko, oko 2 milimetra. Nabockajte ih vilicom.
Zagrijte tavu koja se ne lijepi pa pecite piadine sa svake strane dok ne uhvate boju.
Poslužite uz priloge i nadjeve po želji.