StoryEditorOCM
Slanofino zapečeno

Ovo povrće puno je proteina, regulira probavu i šećer, a kada se ovako pripremi može biti prilog, ali i glavno jelo

Piše T. S. M.
13. ožujka 2025. - 10:12

Želite li pripremiti obrok pun proteina i povrća, jedna bi vam namirnica mogla biti od velike pomoći. Sasvim običan i uvijek dostupan - grašak. Grašak je izuzetno zdrav i nutritivno bogat, pa je dobro uključiti ga u prehranu iz više razloga, osobito ako vam je cilj obogatiti je proteinima i vlaknima.

Grašak je, pored toga što sadrži značajnu količinu biljnih proteina i vlakana koja poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju zdrave težine te mogu pomoći u smanjenju lošeg kolesterola, bogat vitaminima poput vitamina C, K i nekoliko vitamina iz B grupe, koji su važni za imunitet, zdravlje kostiju i energiju. Takođe sadrži minerale poput željeza, magnezija i kalija, bogat je antioksidansima i fitonutrijentima koji mogu pomoći u zaštiti srca od bolesti, a pritom ima nizak glikemijski indeks, što znači da polako podiže nivo šećera u krvi.

Sve u svemu, grašak je svestran, ukusan i hranjiv dodatak mnogim jelima, bilo da ga koristite u juhama, salatama, pireima ili čak kao prilog. Mi vam predlažemo da ga napravite na pomalo neuobičajen, ali jako zgodan način jer ćete dobiti pravu zdravu poslasticu koja može biti prilog, ali i glavno jelo. 

Zapečeni grašak

Sastojci:

450 g graška
300 ml juhe
200 ml mlijeka
100 g maslaca
75 g sira
75 g šunke 
4 žlice brašna
1 luk
muškatni oraščić
šećer
sol, papar

Priprema:

Grašak prokuhajte u blago posoljenoj vodi, procijedite ga, a dio vode sačuvajte pa je možete koristiti umjesto juhe za pripremu bešamela. Još toplom grašku dodajte oko 50 g maslaca, malo šećera i malo soli i papra.

Otopite ostatak maslaca pa na njemu pirjajte luk dok ne postane staklast, zatim ga pospite brašnom i kratko ga prepržite uz miješanje. Zalijte ga s otprilike 70 ml vruće juhe, promiješajte da ne bi nastale grudice pa dodajte još juhe i opet promiješajte. Kad potrošite juhu, dolijte mlijeko i kuhajte umak dok se ne zgusne. Kušajte treba li dodati soli pa dodajte papar i muškatni oraščić.

U posudu za pečenje stavite grašak, zalijte ga bešamelom i pospite sirom i šunkom narezanima na kockice pa jelo pecite 15-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2025 10:13