StoryEditorOCM
SlanoZDRAVO, A GURMANSKI

Ovo nije obična juha od brokule: kremasta je i svilenkasta, puna vitamina i okusa, a ovaj je detalj čini još boljom...

Piše T. S. M.
15. listopada 2024. - 14:18

Što s brokulom, što s brokulom...? Super-zdravo povrće mnogima je kulinarska noćna mora jer ne znaju što s njim napraviti osim lešati je s kojim krumpirićem ili, pak, bez njega. Šteta, jer budete li je jeli na jedan te isti način, kad-tad ćete je se zasititi i morat ćete se nagovarati da ju ipak kupite i pojedete.

Srećom, postoje inovativni recepti za jela tako dobra da o njima maštamo, a jedno od takvih je fina i gusta juha u koju, pored, brokule, ide još i špinat. Osobito zanimljiv detalj je hrskava korica od parmezana i zdravih sjemenki, koja jelu daje dobrodošao hrskavi element, ali i dodatnu dozu hranjivih tvari.

Za razliku od drugih krem juha kojima gustoću daje vrhnje za kuhanje, za gustu teksturu zaslužan je krumpir, koji nakon što se usitni u blenderu postaje svilenkast. Najbolja stvar kod ove juhe je to što se povrće kratko kuha pa zadržava sve hranjive tvari, ali i većinu svog okusa.

Krem juha od brokule i špinata s krekerom od sira

Sastojci:

250 g špinata
1 l povrtne juhe
100 ml slatkog vrhnja
1 brokula
1 luk
1 krumpir 
1 režanj češnjaka
po 1 vrećica parmezana za svaki tanjur juhe
po 1 žlica crnog sezama za svaki tanjur juhe
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Luk narežite na polumjesece pa ga pospite prstohvatom soli i pirjajte na maslinovom ulju 6-7 minuta. Dodajte mu krupno narezan češnjak i krumpir narezan na kockice pa ih pirjajte par minuta, dok češnjak ne zamiriše, a krumpir počne hvatati boju. Zalijte vrućom juhom, dodajte brokulu natrganu na cvjetiće i kuhajte oko 7 minuta, odnosno dok brokula nije gotova.

U međuvremenu za zagrijanu neprijanjajuću tavu istresite vrećicu parmezana, rasporedite ga da se raširi pa ga pospite sezamom. Kad se sir rastopi, okrenite ga i pržite još koju minutu, treba biti zlatan s obje strane. Prebacite na tanjur i pustite da se ohladi. Ponovite s ostatkom sira i sezamna, ovisno o tome koliko tanjura juhe planirate poslužiti.

U juhu dodajte špinat i kuhajte još minutu dok špinat ne uvene. Prebacite u blender zajedno s vrhnjem pa miksajte dok ne postane glatko. Začinite solju i paprom, podijelite u tanjure i svakom na vrh stavite kreker od sira i sezama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 18:50