StoryEditorOCM
SlanoBeta vulgaris

Ovo je povrće prepuno vitamina i kontrolira šećer u krvi, a svi ga pripremaju na isti dosadan način. Probajte ga ovako!

Piše T. S. M.
2. kolovoza 2024. - 06:45

Što najbolje ide uz ribu kao prilog? Osim krumpira! Naravno, blitva. Beta vulgaris. Nezaobilazno povrće s dalmatinskog jelovnika popularnost uživa i u drugim krajevima jer se lako priprema, a vrlo je bogato nutritivno vrijednim sastojcima.

Osim što je prepuna vitamina  K, A i C, blitva sadrži tvari koje djeluju protuupalno i pomaže u kontroli šećera u krvi. 

Ali postoji jedan problemčić... Svi je, manje-više, pripremamo na jedan te isti način. Lešo. A jedno-te-isto čovjeku s vremenom ipak dosadi.

image
Shutterstock

Ispravimo to!

Jeste li znali da blitvu, osim što ju možete lešati, možete i, kaok bi to bake rekle, "podušiti"? Pirjanjem na maslinovom ulju uz dodatak češnjaka, kao što se radi sa špinatom kad ga se priprema "na živo", i blitvu se može pretvoriti u nešto sasvim novo. Stručnjaci bi vam rekli da ovako postaje još zdravija, jer se lešanjem u vodi ispire dio vitamina topivih u vodi te se, osobito ako je imate tendenciju prekuhati, uništava vitamin C, dok se pripremom na ulju vitamini topivi u masti, poput vitamina A čine iskoristivijima za organizam.

Još je jedan razlog za isprobati blitvu na ovaj način: okus joj je koncentriraniji nego kad je kuhana. 

Samo, postoji jedan problem - ne možete je tek tako baciti na ulje i nadati se najboljem. Postoji nekoliko pravila. Nećemo vas gnjaviti s njihovim navođenjem, sve ćete pohvatati iz recepta koji slijedi.

Podušena blitva

Sastojci:

500 g blitve
2 žlice maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
prstohvat mljevene crvene paprike ili peperončina (opcionalno)
sol

Priprema:

Blitvu očistite i operite. Odrežite debele stabljike pa ih narežite na komade od oko 1 cm duljine. Listove nasjeckajte na trakice Stabljike i listove držite odvojeno.

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak narezan na ploške i pirjajte ga 30-ak sekundi ili dok češnjak ne zamiriše. Dodajte nasjeckane stabljike blitve i prstohvat mljevene paprike pa smanjite vatru, poklopite i kuhajte 3 do 4 minute.

Dodajte nasjeckane listove blitve, posolite, promiješajte, poklopite i kuhajte još 3 do 4 minute. 

Ako bitva nije jako stara, trebala bi biti gotova u navedenom roku, a ako je malo starija i žilavija, pirjajte je još par minuta, odnosno dok niste zadovoljni mekoćom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 16:49