StoryEditorOCM
Slanomanistra za 5

Ovakvu tjesteninu s patlidžanima još niste jeli, od balancana se napravi pesto! Vrlo je jednostavno, nikad ne biste rekli

Piše T. S. M.
10. lipnja 2024. - 15:27

Počele su prave ljetne vrućine što znači da je vrijeme za laganiju spizu, a tjestenina s nekim umakom na bazi povrća baš je savršen kandidat za jelovnik na +25. Da se ne bi sve svelo na šalšu od poma, malo smo istražili zgodne mogućnosti i jedna koja nam se jako svidjela je tjestenina s pestom od balancana. 

Pesto od balancana radi se kao od šale, najteži dio je pričekati da se balancane ispeku. Bonus savjet: prije pečenja ih prerežite, potom im pomoću noža urežite uzorak rešetke i zatim ih začinite. Bit će puno prije gotove nego kad se peku u komadu, a i puno ukusnije.

Tjestenina s pestom od patlidžana

Sastojci:

400 g tjestenine
2 patlidžana
maslinovo ulje
parmezan
začinsko bilje po izboru
sol, papar

Priprema:

Prerežite patlidžane, zarežite ih nekoliko puta nožem uzduž i poprijeko po prerezanom dijelu, posolite, začinite i zalijte uljem pa ih pecite na 210 stupnjeva dok ne omekšaju, oko pola sata.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ocijedite je i sačuvajte oko 70 ml vode od kuhanja.

Iz pečenih patlidžana uz pomoć žlice odstranite meso, prebacite ga u zdjelicu, dodajte mu sir i malo ulja, zgnječite ga pa pastu razrijedite vodom od kuhanja (poželjno je da je vruća ili topla, kako bi se sastojci bolje povezali). Po žeelji dodajte i malo svježeg začinskog bilja, poput peršina, ružmarina i timijana pa pomiješajte s tjesteninom i poslužite. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 15:27