Juha od rajčica jedno je od jela kojima se uvijek rado vraćamo, a neki ga pamte još iz vrtića kao juhu koja je bila na jelovniku barem jednom tjedno. Ta je juha, sjetit će se neki, uvijek bila pomalo bezveznjikava, a razlog tome je što se najčešće pripremala od instant sastojaka. No juha od rajčice, kad se dobro pripremi, može biti itekako ukusna.
Ako ste ljubitelj gustih, kremastih juha, prilikom pripreme juhe od rajčice dobro će vam doći jedan sastojak na koji vjerojatno nikad niste pomislili razmišljajući o ovoj vrsti juhe. Učinit će je gušćom, a djelovat će i na okus.
Sastojak o kome je riječ vjerojatno već imate pri ruci, preciznije u hladajnku - riječ je o sasvim običnom krem siru.
Juha od rajčice
Sastojci:
650 ml rajčice (može i iz konzerve)
150 g krem sira
1 luk
1 žličica sjeckanog bosiljka
1 žličica šećera
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Nasjeckajte luk pa ga ispirjajte na maslinovom ulju. Kad omekša, dodajte rajčice, sol i šećer te kuhajte oko 25 minuta.
Maknite s vatre, malo ohladite, dodajte krem sir pa sve skupa usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.
Provjerite okuse, po potrebi dosolite pa podijelite u tanjure i poslužite sa sjeckanim bosiljkom i kojom kapljicom maslinovog ulja.