
Pripremili biste neko riblje jelo, ali... riba vam nije baš omiljena namirnica. Uvijek vam je nekako suha ii se bojite da će biti sirova, ne da vam se gnjaviti s dračama, a ni s čiščenjem ljusčica niste baš na ti? Imamo rješenje, za vas je jedna posebna vrsta ribe, za koju mnogi ni ne znaju da postoji, dok drugi nemaju pojma da živi i kod nas.
Jeste li ikad čuli za losos pastrvu? Nije zafrkancija, naziv je to za pastrvu, najčešće kalifornijsku pastrvu (Oncorhynchus mykiss), koja se uzgaja u ribogojilištima i hrani posebnom hranom bogatom karotenima, poput astaksantina, moćnog antioksidansa koji jedno 300-400 puta "šiša" betakaroten i pripisuju mu se poprilično impresivna svojstva. Upravo takva prehrana zaslužna je što je meso ove ribe narančasto-ružičaste boje, slične boji mesa lososa, iako losos pastrva genetski nije losos.
Ova riba je cijenjena zbog svog okusa, često je pristupačnija od pravog lososa, a bogata je i omega-3 masnim kiselinama. Iako se radi o pastrvi, zbog izgleda mesa i hranjivih svojstava često se smatra ukusnom i zdravom alternativom lososu. Najviše je na cijeni riba stara oko godinu i pol dana i teška oko dva kilograma. Takva je dovoljna za 4-5 osoba.
Losos pastrvu vam je najbolje upoznati kroz zgodan recept, a mi smo ga nabavili. Za nas je jedan oboriti primjerak pripremila, recept nam otkrila i sve snimila Ivana Botica.
Losos pastrva na žaru
Sastojci:
1 losos pastrva (očišćena)
sol, po ukusu
1 žličica Vegete
1 žličica suhog mediteranskog bilja
½ žličice suhe majčine dušice
Šaka svježeg peršina, nasjeckanog
1 manja glavica luka, narezanog na kolutove
3–4 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Ribu očistite i lagano posušite kuhinjskim ubrusom.
U zdjeli pomiješajte sve sastojke za marinadu: sol, Vegetu, mediteransko bilje, majčinu dušicu, peršin, luk i maslinovo ulje.
Ribu premažite marinadom sa svih strana, uključujući i unutrašnjost. Ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje 2 sata (idealno 3–4 sata).
Prije pečenja, izvadite ribu iz hladnjaka i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 15-ak minuta.
Pecite na dobro zagrijanim gradelama (ili roštilju) oko 6–8 minuta sa svake strane, ovisno o veličini ribe, dok kožica ne postane zlatna i hrskava.
Mediteranska salata s avokadom i feta sirom
Sastojci:
1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
½ crvene paprike, narezane na kockice
1 avokado, oguljen i narezan na kockice
1 manji komad feta sira, natrgan ili narezan
šaka rotkvica, narezanih na tanke ploške
zelena salata (rikola, kristalka, matovilac...)
1 žlica sjemenki bundeve (buče)
1 žlica sjemenki suncokreta
maslinovo ulje, po ukusu
jabučni ili vinski ocat, po ukusu
sol i svježe mljeveni papar, po ukusu
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješajte cherry rajčice, crvenu papriku, avokado, rotkvice i feta sir. Dodajte natrgane listove zelene salate.
Pospite sjemenkama bundeve i suncokreta. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem i malo octa po ukusu.
Nježno promiješajte i poslužite odmah.
Komentari (0)
Komentiraj