StoryEditorOCM
Slanopristupačna opcija

Ova je riba zdrava, sočna, cjenovno povoljna i iznimno ukusna, a mnogi ne znaju da živi i kod nas. Dobili smo top recept!

Piše T. S. M.
21. travnja 2025. - 11:29

Pripremili biste neko riblje jelo, ali... riba vam nije baš omiljena namirnica. Uvijek vam je nekako suha ii se bojite da će biti sirova, ne da vam se gnjaviti s dračama, a ni s čiščenjem ljusčica niste baš na ti? Imamo rješenje, za vas je jedna posebna vrsta ribe, za koju mnogi ni ne znaju da postoji, dok drugi nemaju pojma da živi i kod nas.

image
Privatni album

Jeste li ikad čuli za losos pastrvu? Nije zafrkancija, naziv je to za pastrvu, najčešće kalifornijsku pastrvu (Oncorhynchus mykiss), koja se uzgaja u ribogojilištima i hrani posebnom hranom bogatom karotenima, poput astaksantina, moćnog antioksidansa koji jedno 300-400 puta "šiša" betakaroten i pripisuju mu se poprilično impresivna svojstva. Upravo takva prehrana zaslužna je što je meso ove ribe narančasto-ružičaste boje, slične boji mesa lososa, iako losos pastrva genetski nije losos.

image
Privatni album

Ova riba je cijenjena zbog svog okusa, često je pristupačnija od pravog lososa, a bogata je i omega-3 masnim kiselinama. Iako se radi o pastrvi, zbog izgleda mesa i hranjivih svojstava često se smatra ukusnom i zdravom alternativom lososu. Najviše je na cijeni riba stara oko godinu i pol dana i teška oko dva kilograma. Takva je dovoljna za 4-5 osoba.

image
Privatni album

Losos pastrvu vam je najbolje upoznati kroz zgodan recept, a mi smo ga nabavili. Za nas je jedan oboriti primjerak pripremila, recept nam otkrila i sve snimila Ivana Botica.

Losos pastrva na žaru

Sastojci:

1 losos pastrva (očišćena)
sol, po ukusu
1 žličica Vegete
1 žličica suhog mediteranskog bilja
½ žličice suhe majčine dušice
Šaka svježeg peršina, nasjeckanog
1 manja glavica luka, narezanog na kolutove
3–4 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Ribu očistite i lagano posušite kuhinjskim ubrusom.

U zdjeli pomiješajte sve sastojke za marinadu: sol, Vegetu, mediteransko bilje, majčinu dušicu, peršin, luk i maslinovo ulje.

Ribu premažite marinadom sa svih strana, uključujući i unutrašnjost. Ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje 2 sata (idealno 3–4 sata).

Prije pečenja, izvadite ribu iz hladnjaka i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 15-ak minuta.

Pecite na dobro zagrijanim gradelama (ili roštilju) oko 6–8 minuta sa svake strane, ovisno o veličini ribe, dok kožica ne postane zlatna i hrskava.

Mediteranska salata s avokadom i feta sirom

Sastojci:

1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
½ crvene paprike, narezane na kockice
1 avokado, oguljen i narezan na kockice
1 manji komad feta sira, natrgan ili narezan
šaka rotkvica, narezanih na tanke ploške
zelena salata (rikola, kristalka, matovilac...)
1 žlica sjemenki bundeve (buče)
1 žlica sjemenki suncokreta
maslinovo ulje, po ukusu
jabučni ili vinski ocat, po ukusu
sol i svježe mljeveni papar, po ukusu

Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte cherry rajčice, crvenu papriku, avokado, rotkvice i feta sir. Dodajte natrgane listove zelene salate.

Pospite sjemenkama bundeve i suncokreta. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem i malo octa po ukusu.

Nježno promiješajte i poslužite odmah.

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2025 16:28