StoryEditorOCM
Slanospecijalitet iz toskane

Nose pogrdno ime, a tako su dobri: za ove njoke ne trebate se gnjaviti s krumpirima, a oduševit će vas okusom i mekoćom

Piše Spiza SD
8. listopada 2023. - 13:05

Jeste li ikada čuli za talijansko jelo koje se zove malafatti? Ako razumijete talijanski, već bi vam samo ime trebalo djelovati pomalo odbojno, jer tko bi poželip posegnuti za nečim što je loše napravljeno - tako, naime, glasi doslovan prijevod riječi kojom se u Toskani označava ova posebna vrsta njoka.

Posebnost joj, osim u tome što nisu savršeno oblikovani, leži u tome što ne sadrže krumpir, već se pripremaju od ricotte i špinata. A u toj kombinaciji, priznajte, nema ama baš ništa loše...

Recept je jednostavan, nema puno gnjavaže, a njoki su tako meki i ukusni da vam ne treba nikakav poseban umak za njihovo posluživanje. Međutim, neće im škoditi malo pesta, otopljenog maslaca aromatiziranog začinskim biljem, šalše od poma ili koja šaka kvalitetnog tvrdog sira...

Malafatti

Sastojci

500 g špinata
250 g ricotte
50 g svježih krušnih mrvica
50 g ribanog parmezana plus još malo za posluživanje
2 jaja
1 žlica krupice ili glatkog brašna
1 žlica maslinovog ulja
malo muškatnog oraščića
sol

Priprema:

Na zagrijanom ulju prodinstajte špinat oko 2-3 minute pa ga stavite u cjedino i dobro pritisnite stražnjom stranom žlice da izađe što više tekućine. Pustite špinat da se potpuno ohladi pa rukama istisnite preostalu tekućinu te špinat sitno nasjeckajte.

Nasjeckani špinat stavite u zdjelu s ricottom, krušnim mrvicama i parmezanom. Dodajte jaje, sol, muškatni oraščić, griz ili brašno pa promiješajte dok ne dobijete jednoličnu, ljepljivu smjesu.

Pobrašnite radnu površinu pa vadite po otprilike pola žlice smjese od špinata i sira te je oblikujte u oblik valjuška ili kuglice. Gotove njoke stavljajte na pobrašnjeni poslužavnik ili lim za pečenje.

Stavite vodu u širi lonac, posolite je i pustite da zavrije. Ubacujte malafatte i kuhajte ih oko dvije muinute pa ih vadite šupljikavom žlicom u vatrostalnu posudu u koju ste stavili malo ulja ili rastopljenog maslaca. Poslužite s ostatkom parmezana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 18:10