Ljubitelji pečenih krumpira dobro znaju za jedan poseban način pripreme, no mi znamo kako ga učiniti još boljim. Pekarski krumpir je omiljen prilog zbog hrskave korice i meke, sočne unutrašnjosti. Tajna njegove pripreme je u posebnoj tehnici, ali ne bojte se, lako ju je savladati i jednom kad je usvojite više se nećete vratiti starom načinu pripreme.
Spomenuli smo vam da znamo trik koij će ga učiniti još boljim - riječ je o jednom dodatku za posebnu hrskavost. U pitanju je sasvim običan griz, pšenični, pirov ili od neke druge zamjenske žitarice ako vam tako više odgovara.
Udružite li specifičnu tehniku i naš mali trik, dobit ćete pravo savršenstvo od pečenih krumpira na pekarski način. Napominjemo da neki u ovo jelo vole dodati još i paprike te rajčice, a vi radite kako vam je draže.
Pekarski krumpir
Sastojci:
1 kg krumpira
120 g masti
50 g slanine
3 žlice griza
1 žličica soli
malo svježeg timijana ili ružmarina
Priprema:
Krumpir ogulite, grubo narežite pa ga kuhajte desetak minuta. Dok se krumpiri kuhaju, stavite mast u posudu u kojoj ćete peći krumpire pa je istopite u vrućoj pećnici.
Prokuhani krumpir dobro ocijedite, snažno protresajući cjedilo, pa ga uvaljajte u griz i prebacite na zagrijanu mast. Posolite i pecite na 220 stupnjeva Celzija 15-ak minuta.
Potom ga dobro promiješajte i okrenite te procijenite koliko ga još treba peći, desetak minuta trebalo bi biti dovoljno. Ubacite slaninu narezanu na veće kockice i pecite dok krumpir ne postane hrskav i dobije lijepu boju.
Prije posluživanja po želji pospite listićima timijana ili ružmarina.